Eterična uljaNjega kože

Ulje čajevca protiv prištića i akni

kako koristiti ulje čajevca protiv prištića i akni

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na portalu Naturala, 15.07.2016., kao odgovor na pitanje čitateljici u kolumni ‘Pitaj stručnjaka’.

Možete mi reći smijem li ulje čajevca stavljati direktno na akne? Čitala sam o tome, ali se ne usudim na svoju ruku.

Neka eterična ulje se mogu stavljati nerazrijeđena na kožu, a čajevac je jedno od tih ulja.

Naravno, kao i sve ostalo, treba upotrijebiti zdrav razum, pa eterično ulje čajevca nemojte stavljati:

  • na oštećenu kožu,
  •  ako imate osjetljivu kožu,
  •  na sluznicu ili u blizini očiju,
  •  na veća područja kože,
  •  dulje od nekoliko dana za redom.

Znači, eterično ulje čajevca možete stavljati direktno na aknu (količina je tom slučaju čak manja od jedne kapi), 2-3 puta na dan, tijekom nekoliko dana.
Ukoliko pretjerate s količinom ulja, površinom kože na koju nanosite ulje ili duljinom tretmana, može doći do pretjeranog sušenja kože, te eventualno iritacija.

Ako imate osjetljivu kožu, bilo bi dobro da ulje čajevca prvo razrijedite u nekom biljnom ulju (suncokret, lješnjak, makadamija, macerat nevena …) i tek tada nanosite lokalno, odnosno direktno na aknu.

U tom slučaju koncentracija eteričnog ulja može biti dosta visoka, i do 30% (60 kapi eteričnog ulja na otprilike 10mL biljnog ulja). I ovdje trebate paziti da ne nanosite mješavinu na veća područja, sluznicu ili u blizinu očiju.

Dodatno, možete isprobati i lokalno korištenje zelene gline. Uz njegu lica jednom ili dva puta tjedno s glinenom maskom, glinu možete koristiti i direktno na akni. Malu količinu zelene gline pomiješajte vodom ili hidrolatom dok ne dobijete gustu pastu (za toliko malu količinu, to možete napraviti i na dlanu), nanesite na aknu i ostavite da se posuši. Za razliku od glinene maske za cijelo lice, koju trebate isprati nakon 10-20 minuta, na akni glinu možete ostaviti i nekoliko sati.
Glina će detoksificirati područje istovremeno pružajući elemente potrebne da se koža regenerira.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *