Njega kože

Sjemenke grejpa kao konzervans

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na portalu Naturala, 12.12.2015., kao odgovor na pitanje čitateljici u kolumni ‘Pitaj stručnjaka’.

Pitanje:
Jako me interesira prirodna kozmetika i počela sam se zadnjih godinu dana malo dublje zanimati za nju. Voljela bih jednog dana pohađati Vašu radionicu i naučiti nešto više od onoga što sam prikupila preko interneta. Molim vas da mi odgovorite -budući da sam vidjela na nekoliko mjesta da fitoterapeuti preporučuju ekstrakt sjemenki grejpa kao konzervans, voljela bih čuti Vaše mišljenje jer su mi se neke kreme s ekstraktom sjemenki grejpa prije pokvarile od onih koje nisu imale ništa u sebi. Da li je to moguće ili sam ja nešto krivo napravila?

Iz mojeg iskustva, ekstrakt sjemenki grejpa nije pretjerano potentan konzervans. Njegova prednost je jedino što je prirodan te siguran i neškodljiv za korištenje.

Kao dodatak kremama ne produljuje značajno rok trajanja – prema specifikacijama krema s dodanim konzervansom može izdržati tri tjedna na sobnoj temperaturi. Iz mog iskustva, kreme napravljene  i bez konzervansa traju toliko dugo.

Kada se još uzme u obzir da se sjemenke grejpa ne mogu koristiti u izradi gelova (nastane ružna, ljepljiva „bljuzga“), ovaj konzervans ne bih preporučila za korištenje.

Ali, da Vam konkretno odgovorim na pitanje: iako sjemenke grejpa nisu baš učinkovit konzervans, nije moguće da krema s dodanim konzervansom traje kraće od one bez dodanog konzervansa. Vrlo je vjerojatno da je došlo do neke greške kod izrade i baš se poklopilo s korištenjem konzervansa.

Ima puno razloga zašto jedna krema traje kraće od druge: ako se krema prerano stavi na hladno mjesto (dok je još mlaka), ili zbog korištenja biljnih ulja koji su skloniji oksidaciji.
Također, higijena materijala pomoću kojeg se izrađuju kreme mogu utjecati na njenu kontaminaciju (kemijske čašice, žlice, lončić u koji se stavlja krema itd.).

I za kraj rado bih Vam dala jednu preporuku. Ukoliko želite koristiti konzervans u kremama, preporučujem korištenje dehidrooctene kiseline i benzil-alkohola (Dehydroacetic acid (DHA) & benzyl alcohol).
To je sintetski konzervans, ali je dozvoljen za uporabu u ekološkoj i organski certificiranoj kozmetici.

Taj konzervans je izrazito učinkovit, ne mijenja konzistenciju krema, može se koristiti kod svih vrsta gelova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *