Njega kože

Rosacea (kuperoza) – kako je izliječiti biljkama

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Rosacea je kronična upala kože koje se manifestira crvenilom kože. Izbjegavanjem okidača, pravilnim stilom života i kvalitetnim prirodnim preparatima rosacea se može drastično smanjiti… 

Rosacea (rosacea, kuperoza) je kronično upalno stanje kože lica koje se manifestira crvenilom kože i proširenim krvnim žilama.
Početni stadij rosacee (eritroza) se može prepoznati po crvenilu lica na području obraza i eventualno donjih vjeđa, proširenju malih krvnih žila, te simptomima poput svrbeži, žarenja i stezanja.

Od izuzetne je važnosti da se eritroza tretira određenim pripravcima, jer ukoliko se ne liječi, stanje kože se može pogoršati, te ona može poprimiti otečeni izgled s pojavom čvorića i gnojnih prištića (to su pustule i papule koje se često smatraju aknama).

Dakle, rosacea je u većini slučajeva progresivna bolest, te je vrlo važno pridržavati se određenog stila života, redovito primjenjivati terapiju (dermalno i oralno), te izbjegavati najčešće „okidače“ koji izazivaju reakciju kože.

Mogući uzroci rosacee

Točan uzrok pojave rosacee još uvijek nije poznat, ali nekoliko čimbenika sigurno utječe na ovu bolest.
1. Tip kože s pretjerano reaktivnim krvnim žilama koje se šire i na vrlo male podražaje (promjena temperature, općenito toplina, začinjena hrana, alkoholna pića…).
2. Izlaganje suncu, zagađenom zraku te čestim klimatskim promjenama.
3. Stres – osjećaji nelagode, straha, neugode, bijes i sl.
4. Hormonalni poremećaji
5. Korištenje kortikosteroidnih krema.
6. Određeni patogeni – smatra se da grinja (Demodex follicularum) izaziva rosaceu. Također, postoje istraživanja koja povezuju bakteriju Helycobacter pylori u želucu s nastankom rosacee. Činjenica je da kod nekih osoba liječenjem želučanih i probavnih smetnji dolazi do naglog poboljšanja simptoma rosacee.

„Okidači“ simptoma

Glavni simptom rosacee je crvenilo kože, što je još izražajnije kod promjena temperature (na primjer, ulaz u zagrijanu prostoriju ako ste bili na hladnom zraku), te boravak u blizini izvora topline.
Postoji još nekoliko „okidača“ koji pogoršavaju simptome, te ih je vrlo važno izbjegavati.

Dobro je znati da je ponekad samo izbjegavanje „okidača“ dovoljno za sprečavanje daljnje progresije bolesti.

Najčešći okidači:
1. Neprikladna prehrana
Potrebno je izbjegavati prvenstveno začinjenu hranu, te vruća pića, kofein, čokoladu, ocat, mliječne proizvode te alkoholna pića.
2. Neprikladni eksterni uvjeti
Tu se podrazumijeva izlaganje vjetru, propuhu, previsokim ili preniskim temperaturama. Svakako treba izbjegavati boravak u sauni, tuširanje ili kupanje pretoplom vodom, boravak u pretjerano zagrijanim prostorijama. Obavezno je izbjegavanje pretjeranog izlaganja UV zrakama, te se pripravci s UV zaštitom trebaju koristiti tijekom cijele godine. Također, tijekom ljetnih mjeseci se obavezno zaštitite šeširom i sunčanim naočalama.
3. Neprimjerena kozmetika
Svakako je dobro koristiti prirodnu kozmetiku koja sadrži protuupalna, umirujuća i regenerativna ulja. Izbjegavati sve vrste agresivne kozmetike koja sadrži alkohol ili neke druge potencijalno iritirajuće sastojke (konzervanse i sl.).
Bilo koja vrsta pilinga (mehanički ili kemijski) se smije primjenjivati.

Fitoaromaterapijski pristup – iznutra

Kod njege kože, a posebno ako se radi o problematičnoj koži, uvijek je potrebno započeti iznutra.
Prvi korak je čišćenje jetre koje je potrebno izvoditi 2-3 puta godišnje. To se može izvoditi hidrolatimaeteričnim uljima(uz nadzor i preporučeno nadziranje stručne osobe), čajevima tinkturama.

Hidrolati koji pomažu čišćenju jetre su sjeme mrkve, smilje, paprena metvica, ledum… Od čajeva najviše se preporuča čičak (za tegobe s kožom), ali i ostali poznati čistači jetre poput korijena maslačka, turice
Za točno doziranje navedenih biljaka, potrebno je obratiti se stručnom fitoterapeutu.

Konzumacija biljnih ulja (hladno prešanih i nerafiniranih, naravno) je velika pomoć koži jer se ona na taj način hrani iznutra. Najpoznatije ulje za ishranu kože je biljno ulje noćurka, ali tu su i boražina, pa i maslinovo ulje, suncokret…

U slučaju da bolest dođe do stadija kada će liječnik preporučiti terapiju antibioticima, može se razmisliti o alternativi – eteričnim uljima. Prvo ulje koje uvijek pada na pamet kada se raspravlja o alternativi antibioticima je čajevac. Iako nije najjačeg djelovanja od svih eteričnih ulja (postoje ulja s puno učinkovitijim djelovanjem na bakterije), čajevac je dovoljno blag i siguran, pa ga većina ljudi može koristiti bez problema. Ponovno, za takvu terapiju se treba konzultirati sa stručnim aromaterapeutom.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Fitoaromaterapijski dermalni pristup

Dermalna terapija rosacee se provodi vrlo jednostavno na principu tonik + uljna mješavina.
Tonik se izrađuje od hidrolata, uz eventualni dodatak biljnog glicerola i ekstrakata biljaka.
Hidrolati izbora su bušin (steže krvne žile i tkivo), sjeme mrkve i smilje (djeluju na čvrstoću krvnih žila, te na regeneraciju tkiva), njemačka kamilica i lavanda (umiruju kožu).
Hidrolati se mogu miješati prema želji, te koristiti u bilo kojem omjeru.
Također se može koristiti samo jedan hidrolat, na primjer njemačka kamilica ili lavanda ili sjeme mrkve, uz eventualni dodatak biljnog glicerola (koji vlaži kožu i sprečava osjećaj zatezanja).

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija
Uljna mješavina za njegu lica se treba sastojati od macerata nevena, te ploda divlje ruženoćurka i eventualno dodatnih ulja koji djeluju protuupalno (na primjer nar ili zob).

Od eteričnih ulja koristi se eterično ulje bušina (steže krvne žile), limuna (očvršćuje stijenke krvnih žila), sjemena mrkve i smilja (očvršćuju stijenke krvnih žila i regeneriraju kožu), njemačke kamilice (protuupalno djelovanje), te rimske kamilice (smiruje kožu).
Kod samostalne izrade mješavine s eteričnim uljem limuna, potrebno je biti oprezan zbog njegove fototoksičnosti. Maksimalno se može koristiti 2% eteričnog ulja limuna u uljnoj mješavini prije izlaganja suncu. Uljnu mješavinu koja sadrži limun najbolje je koristiti u večernjoj njezi lica.

Uljna mješavina se koristi na slijedeći način: tonik se rasprši po licu, te na kožu još vlažnu od tonika (prije nego što se tonik osuši na koži) se utrljaju nekoliko kapi uljne mješavine.

Važno je da se tonik i ulje koriste redovito, najmanje 2 puta na dan (ujutro i navečer), a ako je moguće i tri puta na dan.

Jedino redovito i kontinuirano korištenje navedenih pripravaka može dati rezultate.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

I za kraj još želim napomenuti da rosacea ima kroničan i nepredvidiv tijek. Teško je prognozirati rezultate jer na simptome i razvoj bolesti utječe cijeli niz čimbenika koji se međusobno isprepliću.

Isto tako, uspjeh je individualan, jer ovisi o svakom posebnom tipu kože, uzrocima pojave rosacee, kao i o jedinstvenim reakcijama kože na određene tretmane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *