Biljna ulja i maslaciHidrolatiNjega kože

Njega osjetljive kože lica

Kako njegovati osjetljivu kožu sklonu crvenilu

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na portalu Naturala, 12/2015., kao odgovor na pitanje čitateljici u kolumni ‘Pitaj stručnjaka’.

Pitanje:
Poštovana, da li bi mi mogli dati savjet koja bi kombinacija baznih i eteričnih ulja bila najbolja za osjetljivu kožu koja se na rubovima brade i nosa crveni i peče.

Trebalo bi mi malo više informacija o Vašoj koži (da li je ta osjetljivost sezonska (npr. samo po zimi) ili je stalno takvo stanje, da li ste možda primijetili neku alergiju na hranu, koju kozmetiku trenutačno koristite, da li je možda koža oštećena  i osjetljiva zbog nekih agresivnijih zahvata (tretmani voćnim kiselinama, abrazije i slično) da bi Vam dala konkretan odgovor. Ali, bez obzira na uzroke crvenila i peckanja, predložit ću Vam nekoliko općenitih ulja i mješavina koje možete koristiti.

Macerat nevena se koristi i daje odlične rezultate kod svih vrsta kožnih oštećenja, te kod izrazito osjetljive kože.

Ukoliko imate osjetljivu, ali suhu kožu, možete probati sa shea maslacem. Iako je on dosta mastan i ne upija se dobro na koži (zato nije baš idealna dnevna njega kože), postoje „trikovi“ kako se on može koristiti i ujutro i navečer. Dakle, ujutro ga se može nanositi na vlažnu kožu (prvo nanesete tonik ili hidrolat u spreju i ne dozvolite da se koža osuši) tako da malu količinu dobro utrljate u lice.

Odličan dodatak mješavini bi bilo i biljno ulje noćurka. Ono se koristi u mješavinama kod specifičnih problema kože, pa između ostalog i kod osjetljive kože.

Još jedno ulje koje daje odlične rezultate je nar. Ima izrazito protuupalno djelovanje, što ga čini pogodnim uljem za kožu koja lako reagira, a istovremeno daje koži prekrasan zdravi sjaj.

Od eteričnih ulja mogu Vam preporučiti rimsku kamilicu, njemačku kamilicu te tanacetum, koji umiruju kožu i djeluju protuupalno i protualergijski.
Zatim, eterično ulje prave lavande i širokolisne lavande, koje također umiruje, te potiče regeneraciju kože. I još jedno ulje, koje je praktički nezamjenjivo, je sjeme mrkve koje snažno regenerira oštećenu kožu.

Od hidrolata možete koristiti njemačku ili rimsku kamilicu, lavandu, hamamelis te sjeme mrkve – i to u boci sa sprej pumpicom, kao tonik.

Moja preporuka je počnete od jednostavnog – na primjer, najbolje bi bilo da koristite samo macerat nevena, bez dodatka eteričnih ulja, i jedan hidrolat, na primjer hamamelis. Ako koži bude bolje od toga, nastavite koristiti tu kombinaciju barem mjesec dana, a tek onda možete polako dodavati ostala biljna i eterična ulja i to jedno po jedno ulje. Znači, mjesec dana, u neven dodajte par kapi lavande. Ako i to bude u redu, za par tjedana možete dodati malo noćurka u mješavinu. Bitno je da radite tako pažljivo jer kod osjetljive kože se može očekivati bilo što, pa čak i da reagira na neke sastojke koji su namijenjeno osjetljivoj koži sklonoj alergijama.

Na primjer, nedavno sam imala klijenticu s osjetljivom kožom koja je izreagirala na hidrolat rimske kamilice. To je izrazito blag hidrolat koji se primjenjuje i kod beba, a može se čak koristiti i na očima u slučaju na primjer konjunktivitisa. Navodim ovaj primjer kako bih prikazala koliko osjetljiva koža može biti nepredvidiva.

Dakle, prvo počnite s nevenom, a kada se koža potpuno oporavi i imate osjećaj da već sada možete eksperimentirati s ostalim uljima, možete probati jednu od ovih mješavina.

Ulje za osjetljivu kožu s noćurkom

10ml biljno ulje noćurak
20ml macerat nevena
1 kap eterično ulje rimska
kamilica
3 kapi eterično ulje sjeme mrkve
2 kapi eterično ulje širokolisna lavanda

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Ulje za osjetljivu kožu s narom

15 kapi biljno ulje nar
1 kap eterično ulje njemačka kamilica ili tanacetum
3 kapi eterično ulje sjeme mrkve
2 kapi eterično ulje prava lavanda
Do 30ml macerat nevena

Mješavina za osjetljivu i suhu kožu

25g shea maslac
25ml macerat nevena
2 kapi eterično ulje njemačka kamilica
5 kapi eterično ulje sjeme mrkve
3 kapi eterično ulje prava lavanda

Od tonika možete koristiti bilo kakve kombinacije navedenih hidrolata.

Dalje, preporučujem uz dermalnu primjenu prirodnih preparata, razmislite i njezi „iznutra“.

Kao osnovno uvijek ističem pravilnu prehranu – raznovrsnu i sezonsku, bez pretjerivanja u prženoj, masnoj ili presoljenoj hrani.

Zatim, od dodataka prehrani odlično je biljno ulje noćurka koje se može uzimati na žličice ili u obliku gotovih kapsula. Noćurak se uzima oko tri tjedna nakon čega se radi pauza od 1-2 tjedna. Već nakon prve kure od 3 tjedna trebali bi vidjeti znatno poboljšanje na koži.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *