Njega kože

Ljekovite maske od gline

kako koristiti gline

Glina je prirodan kamen ili zemlja u obliku finog praha. Stvara se kada se kamenje, minerali ili vulkanski pepeo izlažu pritisku, vodi i visokoj temperaturi tijekom nekoliko milijuna godina. Glina je bogata mineralima koji su nezamjenjivi kao hrana za kožu i cjelokupni organizam.

Dugotrajno izlaganje gline vodi joj daje negativni ionski naboj, što omogućuje svojstvo izvlačenja toksina i metala. Uz štetne teške metale, ioni mineralne gline privlače i pozitivne naboje bakterija, parazita i općenito patogena.

Sve to čini glinu savršenim sredstvom za čišćenje organizma.

Kako koristiti glinu?

Glina se može koristiti na mnoge načine, spomenut ću ih samo nekoliko.

Maske od gline za lice i tijelo

Maske od gline imaju tri glavne funkcije u ritualima njege kože:

 • Izvlače toksine i suvišnu masnoću iz kože, čiste pore;
 • Pružaju koži vrijedne minerale;
 • Djeluju kao blagi piling koji nježno uklanja sloj mrtvih stanica kože

Maske za kosu

Redovite maske od gline za kosu hrane vlasište i pružaju kosi sjaj, mekoću i zdravlje. Ne treba zanemariti niti činjenicu da ovakve maske mogu puno pomoći i kod glavobolja.

Sapuni od gline

Odlično sredstvo za čišćenje lica i tijela. Izvlače toksine i suvišnu masnoću iz kože, a istovremeno su vrlo blagi prema osjetljivom hidrolipidnom sloju kože.

Detoks kupke

Dodatak 1-12 šalica gline u kupku može uspješno detoksificirati organizam. Doza od 10-12 šalica se koristi kod kroničnih bolesti, dok je kao prevencija dovoljno 1-5 šalica.

Kupanje u takvoj detoks glinenoj kupki treba trajati do pola sata. Pokretima nogu i ruku ne dozvolite da se glina slegne na dno kade. Ako koristite visoke doze gline (10-12 šalica), istuširajte se nakon kupke.

Ista takva kupka se može koristiti samo za stopala– dodajte 1-2 šalice gline u kupku, promiješajte i namačite stopala 20-30 minuta.

Oblozi od gline

Oblozi od gline su vrlo korisni kod bolnih mišića i zglobova, menstrualnih bolova i sličnih tegoba. Glina se pomiješa s vodom, s eventualnim dodatkom protuupalnih i analgetskih eteričnih ulja. Mješavina se nanosi na bolno područje i prekrije čistom gazom (kompresom), koja se tada drži barem 30 minuta.

Čišćenje jetre glinom

Zelena pročišćena glina je odlično sredstvo za čišćenje organizma, naročito kada jedna od poteškoća je i problematična koža (akne, prištići, psorijaza, seboreja, atopijski dermatitis). Kako čistiti jetru glinom opisano je u članku bloga Kako na prirodan način liječiti psorijazu?

zelena glina za prištiće i akne

Vrste gline

Mnogo je vrsta glina i prva razlika koju ćete uočiti je njihova boja koja se kreće od bijele do crne. Boje između mogu biti siva, žuta, zelena, ružičasta, crvena, ljubičasta… Sve one su krcate korisnim mineralima poput silike (SiO2), aluminij oksida (Al2O3), hematita (Fe2O3), natrij oksida (Na2O), kalij oksida (K2O) i mnogim drugima. Svaka vrsta gline ima, naravno, drugačiji sastav, pa možete odabrati koja glina je najbolja za vaše potrebe.

Neću opisati sve gline, samo dvije glavne- možda će vam to olakšati izbor.

Bijela glina (kaolin) vrlo je blaga i nježna glina. Može se koristiti kod suhe ili čak osjetljive kože. Neće isušiti kožu, kao što to neke druge gline rade.

Zelena glina je najpoznatija i najpopularnija glina. Koliko puta ste vidjeli sliku nasmiješene žene, lica prekrivenog zelenom masom? Namijenjena prvenstveno za masnu i problematičnu kožu s prištićima i aknama, ova glina će pročistiti i detoksificirati kožu. To je i glina koja se koristi kod obloga i ljekovitih kupki.

Maske za lice od gline

Najviše volim kod glina što se mogu povezati njena ljekovita svojstva s blagotvornim djelovanjem aromaterapijskih proizvoda: eteričnim uljima, biljnim uljima i hidrolatima.

Postoji bezbroj kombinacija i receptura koje možete napraviti, uzevši u obzir sve vrste glina, eteričnih i biljnih ulja, hidrolata i svih ostalih dodataka koji se mogu staviti u glinenu masku. Za svaki tip kože postoji mnogo vrsta glinenih maski koje odgovaraju svojim djelovanjem. Zato, da pojednostavim, opisat ću tri vrste maski od gline koje se jednostavno mogu napraviti u kućnoj radinosti.

VAŽNO
Glinu i pripravke od gline nikada nemojte pripremati u metalnim lončićima, ili koristiti metalne žličice. Dolaze u obzir plastika, staklo, keramika…

Najjednostavnija maska od gline

Ako ne želite previše komplicirati i jednostavno vam je namjera iskoristiti svojstva detoksikacije i remineralizacije, ovo je najbolji način za izradu maske od gline.

Pomiješajte glinu čistom vodom tako da dobijete lijepu, glatku masu konzistencije pudinga, bez grudica. Nemojte koristiti vodu iz pipe, čista mineralna voda je najbolji izbor.

Korak dalje- maska od gline i hidrolata

Umjesto vode, vaša koža može uživati u ljekovitim svojstvima hidrolata. Jednostavno zamijenite vodu odgovarajućim hidrolatom. Izbor hidrolata je na vama: ruža za tanku i suhu kožu, čajevac za problematičnu, lavanda ili njemačka kamilica za osjetljivu kožu, ružmarin verbenon za mješovitu…

Maska od gline par excellence

Velika prednost glina je što mogu “primiti” i vodenu (hidrolati) i masnu fazu (biljna i eterična ulja). Tako možete lako koristiti sve prednosti tih sastojaka.

Evo dvije formulacije, mjere su u žličicama i kapima, zbog jednostavnosti izrade.

Maska od gline za suhu, zrelu kožu s ružom i arganom (količina za jedno nanošenje na lice)
 • 2 čajne žličice bijele gline (kaolina)
 • hidrolat ruže– dodajte malo po malo, cijelo vrijeme miješajući dok se ne postigne konzistencija mekanog pudinga (Rosa damascena)
 • 10 kapi biljno ulje argan (Agania spinosa)
 • 1-2 kapi eterično ulje palmarosa (Cymbopogon martinii) ili geranij burbon (Pelargonium graveolens var. bourbon)

Dobro pomiješati sve sastojke.

bijela glina kaolin
Maska od gline za problematičnu kožu s aknama s čajevcem i lovorom (količina za jedno nanošenje na lice)
 • 2 čajne žličice zelene gline
 • hidrolat čajevca– dodajte malo po malo, cijelo vrijeme miješajući dok se ne postigne konzistencija mekanog pudinga (Melaleuca alternifolia)
 • 10 kapi biljno ulje lovor (Laurus nobilis)
 • 1-2 kapi eterično ulje čajevac (Melaleuca alternifolia) ili širokolisna lavanda (Lavandula latifolia)

Dobro pomiješati sve sastojke.

Ispravan način korištenja maski od gline

Vrlo je važno koristiti maske od gline na ispravan način, inače može doći do crvenila i nadraženosti kože, što vas može odbiti od korištenja gline, što bi zaista bilo šteta.

Prvo, nemojte raditi veće količine glinene maske, kako biste ih koristili i kasnije. Uvijek koristite samo svježe napravljene maske.

Pažljivo izmiješajte sve sastojke, kako ne bi bilo grudica u maski.

Ravnomjerno nanesite masku na lice- ne u pretankom sloju (da se vidi koža) niti u predebelom (tada će se maska predugo sušiti).

Maska se treba prosušiti na koži, ali nemojte je držati dulje od 15 minuta (ne treba se posušiti do kraja).

Masku dobro isperite mlakom vodom i pazite da u potpunosti uklonite svu glinu s lica (inače može doći do iritacija). Najbolji način uklanjanja maske od gline je tuširanjem lica.

Nakon skidanja maske s lica, nemojte ništa nanositi barem 2 sata (kreme, losione, tonike, serume…). Tijekom tih dva sata koža nastavlja s detoksifikacijom. Nemojte se iznenaditi ako se lice zamasti tijekom tog vremena- to koža izbacuje suvišan sebum.

Dobar je način koristiti masku navečer, istuširati se i pustiti da se koža čisti tijekom noći.

kako koristiti glinene maske za lice

Redovito korištenje maski od gline poboljšava stanje kože i pruža joj glatkoću, sjaj i mladoliki izgled. Imajte na umu da za takve rezultate trebate koristiti maske jednom do dva puta tjedno, svaki tjedan. Samo redovito korištenje će dati rezultate.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *