Njega kože

Lanolinska krema za bebe i suhu kožu

Lanolinska krema za bebe suhu kožu bradavice dojilja

Lanolinske kreme su pravi spas za suhu i raspucanu kožu. Ruke, noge i stopala će se brzo oporaviti redovitim korištenjem ovakve kreme. Lanolin stvara i barijeru na koži koja sprječava isušivanje i štiti kožu, pa se kreme koriste i kao zaštitne kreme kod ekstremnih vremenskih uvjeta (hladnoća, vjetar). Izuzetno blage i neškodljive, mogu se koristiti za zaštitu lica i ruku kod male djece prije zimskih zanimacija na otvorenom.

Najpoznatije korištenje lanolinske kreme je kao zaštitna krema za pelensko područje kod beba. Čuvena Pavlovićeva mast bazira se na lanolinu. No, ovakva krema nije samo za bebu nego i za mamu- oštećene i osjetljive bradavice dojilja će biti zaštićene i zacijeljene korištenjem lanolinske kreme.

Napraviti lanolinsku kremu je zaista lako, jer je ona jedna od najjednostavnijih krema za izraditi u kućnoj radinosti. Jedan od razloga je što se ona priprema „na hladno“- nema zagrijavanja kao kod ostalih emulzija. Kreme se lako naprave i neće se razdvojiti ako malo pogriješite u vaganju. I još, za izradu osnovne lanolinske kreme sasvim će dobro poslužiti obična kuhinjska vaga s korakom od jednog grama.

Još je jedna praktična prednost što uglavnom nije potrebno korištenje konzervansa jer su lanolinske kreme prilično stabilne i nisu toliko sklone kvarenju kao emulzije u kojima prevladava vodena faza.

Kako napraviti lanolinsku kremu

Najjednostavniji način izrade lanolinske kreme prati osnovnu formulaciju:

35% lanolina
30% biljnog ulja
35% vode ili hidrolata

Način pripreme:

Odvažite lanolin i biljno ulje u odgovarajućoj posudici za miješanje. Dobro izmiješajte dok ne nastane gusta pasta bez grudica. Zatim malo po malo dodajte vodu ili hidrolat, uz miješanje nakon svakog dodavanja. Kada nastane jednolična, gusta smjesa, krema je gotova. Napunite posudicu i čuvajte kremu na tamnom i hladnom mjestu.

Koja biljna ulja i hidrolate izabrati za lanolinsku kremu?

Izbor je naravno na vama i možete se igrati s različitim biljnim uljima i hidrolatima. Želite li napraviti gustu i izrazito hranjivu kremu za njegu suhe i raspucale kože ruku, možete koristiti biljna ulja makadamije, badema ili čak argana, a od hidrolata je dobra ideja ruža ili bušin.
A ako vam je ideja napraviti klasičnu kremu za bebe, poput Pavlovićeve masti, onda je biljno ulje badema i hidrolat njemačke kamilice odličan odabir.

Tada će formulacija glasiti:

35% lanolina
30% biljnog ulja badema
35% hidrolata njemačke kamilice

Ukoliko je koža osjetljiva i sklona pelenskom osipu, uz badem možete koristiti i macerat nevena ili biljno ulje noćurka.

Dodaci u lanolinskoj kremi

Kao i kod svih ostalih emulzija, u lanolinsku kremu se mogu dodavati kozmetički aktivni sastojci. Lanolin će dobro primiti različite maslace, ekstrakte biljaka, biotehnološke dodatke ili vodotopive praške.

Ovisno o željenom učinku možete dodavati biljni glicerol, alantoin, dekspantenol, aloe veru, bisabolol, vitamin E…ili možda još i neke egzotičnije dodatke.

Uz kombinaciju različitih biljnih ulja i hidrolata, i eventualni dodatak eteričnih ulja, jasno je da možete napraviti nebrojeno mnogo formulacija lanolinske kreme.

Slijede dvije odlične formulacije:

Lanolinska krema za bebe s osjetljivom kožom

A             35% lanolina
B             20% biljno ulje badem
B             9,8% biljno ulje noćurak
B             0,2% bisabolol
C             15% hidrolat njemačke kamilice
C             19,7% hidrolat hamamelis
C             0,3% alantoin

lanolinska krema za bebe pelene

Način pripreme:

Odvažite lanolin i fazu B (biljna ulja i bisabolol) u odgovarajućoj posudici za miješanje. Dobro izmiješajte dok ne nastane gusta pasta bez grudica.
U drugoj posudi izvažite alantoin i hidrolate, stavite u vodenu kupelj i miješajte dok se alantoin ne rastopi. Nakon toga ostavite dobivenu mješavinu da se ohladi na sobnu temperaturu.
Zatim malo po malo dodajte fazu C (mješavina hidrolata i alantoina) u fazu A+B, uz miješanje nakon svakog dodavanja.
Kada nastane jednolična, gusta smjesa, krema je gotova. Napunite posudicu i čuvajte kremu na tamnom i hladnom mjestu.

Lanolinska krema za oštećene bradavice dojilja

A             35% lanolina
B             2,5% CO2 ekstrakt nara
B             20% biljno ulje badem
B             7% shea maslac
B             0,5% vitamin E
C             15% hidrolat lavande
C             15% hidrolat hamamelis
C             5% dekspantenol (75%-tni)

 

lanolinska mast za dojilje bradavice

Način pripreme:

Odvažite lanolin i fazu B (biljna ulja, maslac i vitamin E) u odgovarajućoj posudici za miješanje. Prema potrebi shea maslac prethodno malo otopite u vodenoj kupelji. Dobro izmiješajte dok ne nastane gusta pasta bez grudica.
Zatim malo po malo dodajte hidrolate, uz miješanje nakon svakog dodavanja. Nakon što ste umiješali sav hidrolat, dodajte dekspantenol. Kada nastane jednolična, gusta smjesa, krema je gotova. Napunite posudicu i čuvajte kremu na tamnom i hladnom mjestu.

Poigrajte se s različitim sastojcima- lanolin dostupan na našem tržištu nije skup, a kreme rijetko kada ne uspiju. Iskoristite hranjivost i zaštitu lanolinskih krema, pogotovo tijekom zimskih mjeseci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *