Njega kože

Keratosis pilaris- pureća koža

Keroatosis pilaris guščja pileća koža

Keratosis pilaris, poznat i pod nazivima „pureća“, „pileća“ pa čak i „guščja“ koža, genetski je kožni poremećaj koji pogađa i do 50% populacije. Nastaje zbog pretjerane proizvodnje keratina – bjelančevine koja čini osnovni građevni materijal dlake, nalazi se u folikuli dlake. Koža je tada prekrivena sitnim crvenim ili bijelim kvržicama i izgleda kao da je stalno naježena (otuda naziv „pureća“ koža) i gruba na dodir. Ponekad se pojavljuje i upala i svrbež. Zahvaćena područja najčešće su nadlaktice, bedra i stražnjica, rjeđe podlaktice i leđa, a najrjeđe lice i vlasište.

Keratosis pilaris (kraće KP) bezopasan je poremećaj kože i stanje se uglavnom poboljšava tijekom godina, a često potpuno nestaje tek nakon tridesete godine života.

Kod većine ljudi, stanje kože poboljšava se tijekom ljeta, a pogoršava tijekom zime zbog suhog zraka. Za KP nažalost nema lijeka, ali stanje kože može se održavati svakodnevnom njegom.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Njegovanje kože prirodnom kozmetikom nudi vrlo jasno i učinkovito rješenje za KP.

Jednostavna formula glasi: piling dva puta tjedno i shea maslac svaki dan. 

Piling je vrlo jednostavno napraviti u kućnoj radinosti: biljno ulje (maslinovo, suncokretovo, bademovo – bilo koje, samo da je hladno prešano i nerafinirano) se pomiješa sa šećerom ili soli. Takva smjesa se nježno utrlja dva puta tjedno na područja zahvaćena KP-om, a nakon toga ispire mlakom vodom.

Da bi sve bilo zabavnije i učinkovitije, može se napraviti piling i sa shea maslacem na isti način kao i s biljnim uljem – samo se umiješa sol ili šećer u shea maslac, i kremasti, hranjivi piling se nanosi na problematičnu kožu.
Ukoliko je shea maslac jako krut na sobnoj temperaturi (boja, miris i gustoća se razlikuju ovisno o usjevu), može se pomiješati s nekim biljnim uljem (na primjer bademom ili zobi).

 

Njega shea maslacem kod KP-a je nužna.

Shea maslac hrani kožu i pruža okluzivni sloj koji štiti kožu od daljnjeg isušivanja, što ga čini neprocjenjivim kod KP-a, atopijskog dermatitisa i sličnih kožnih oboljenja kod kojih je potrebno dodatno zaštiti kožu.
Shea maslac se treba koristiti svakodnevno, dva puta dnevno, po mogućnosti i više puta na dan, a obavezno ga treba nanijeti na kožu nakon pilinga. Takav tretman daje jako dobre rezultate kod KP-a, samo treba biti uporan i dosljedan. Iz dana u dan se mogu primjećivati pozitivne promjene na koži.

Iako je u većini slučajeva tretman piling + shea maslac dovoljan za poboljšanje stanja kože, slijede dodatni savjeti koji mogu još više pomoći i ubrzati zacjeljivanje kože.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Kupke za zobenom slamom dodatno će hidratizirati i umiriti kožu. Za kupku možete koristiti biljku zobi ili zobene pahuljice. U slučaju biljke, skuhajte jaki čaj (oko jedna jušna žlica na 2-3 dcl vode) i ulijte u kadu. Zobene pahuljice, koje možete pronaći u dućanima zdrave prehrane, možete blenderom samljeti u prah, a pozom 3-4 jušne žlice dobivenog praha umiješajte u kupku. Kupka neka traje 15-20 minuta.

Kod kupanja i tuširanja nemojte koristiti vruću vodu jer će ona dodatno isušiti i oštetiti kožu. Neka to bude topla voda, a kada je god moguće (tijekom ljeta), mlaka i hladna. Nakon svakog kupanja/tuširanja, obavezno nanesite shea maslac, po mogućnosti na još vlažnu kožu kako bi upijanje bilo što dublje.

Izbjegavajte boravak na hladnom i suhom zraku, a ako su prostorije u kojima boravite suhe, koristite ovlaživač zraka. Sunce blagotvorno djeluje na kožu zahvaćenu KP-om pa pokušajte pronaći dobru ravnotežu izlaganja suncu i zaštite kože od štetnih UV zraka. Dakle, sunčajte se, ali pridržavajte se pravila o zaštiti od sunca – koristite dobre, prirodne kreme sa zaštitnim filtrom i ne izlažite se suncu između 10 i 17 sati.

shea maslac za njegu kože

Dobra je vijest da se KP može zaista lako održavati kako bi koža izgledala dobro. Naravno, potrebno joj je svakodnevno pokloniti nešto pažnje u smislu nanošenja shea maslaca. U tom kontekstu, KP je odlična prilika da svaki dan posvetite sami sebi barem nekoliko minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *