Biljna ulja i maslaciEterična uljaHidrolatiNjega kože

Kako se riješiti podočnjaka

Kako se riješiti podočnjaka

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na portalu Naturala, 12/2015., kao odgovor na pitanje čitateljici u kolumni ‘Pitaj stručnjaka’.

Pitanje:
Zanima me kako koristiti eterično ulje smilja za područje oko očiju (podočnjaci, natečeni kapci…)?

Podočnjaci i natečeni kapci su prvenstveno estetski problem koji može imati više uzroka nastajanja: genetska predispozicija, alergije, problemi s bubrezima ili srcem, tanka koža kod koje se vide krvne žile s mišićima, pigmentacija, hipotireoza, degenerativne promjene uslijed starenja, loša cirkulacija s drenažom, razgradnja krvi u tkivu…

Jedan od glavnih uzroka razvoja podočnjaka i natečenih kapaka je slaba cirkulacija s drenažom te povećana propusnost kapilara. Zbog navedenog dolazi do zastoja cirkulacije s drenažom uz nakupljanje tekućine uz dodatne metaboličke promjene. Kapilare propuštaju krv koja izlazi u tkivo i razgrađuje se kao masnica, stoga te podočnjake možemo usporediti s masnicom.

Prvo se treba provjeriti da li je nešto od navedenog uzrok problema – inače kozmetički, dermalni pristup neće puno pomoći.

Ako ste eliminirali ove uzroke, možete pokušati s prirodnom kozmetikom.

Podočnjake i natečene oči možete tretirati na dva načina: uljnom mješavinom i oblozima od hidrolata.

Uljna mješavina protiv podočnjaka

Uljnu mješavine možete napraviti po principu: upojno ulje + hranjivo ulje + eterično ulje smilja.

Upojno ulje (kako mu ime i govori) omogućuje mješavini da se što prije upije u kožu – tako se ubrzava djelovanje i izbjegava se efekt masnoće na koži. Možete birati između biljnog ulja krastavca, lubenice, pustinjske datulje, lješnjaka, kukuija, jangua ili makadamije. Neka od ovih ulja možda zvuče egzotično, no u današnje vrijeme lako se nabave.

Hranjivo ulje će pomoći regeneraciji kože, pružiti potrebnu zaštitu i (zašto ne?) djelovati protiv nastajanja bora. Ulja koja dolaze u obzir su argan, inca inchi, trešnja, konoplja, plod divlje ruže, nar…

Eterično ulje smilja odlično djeluje protiv hematoma (masnica), pa tako i djeluje protiv podočnjaka.

 Primjer formulacije mješavine (10mL):

7 ml upojnog ulja
3 ml hranjivog ulja
1 kap eterično ulje smilja

Prednost ovakve mješavine je da se lako koristi (potrebno je nanositi dva puta dnevno – ujutro i navečer) i uz djelovanje na podočnjake, istovremeno hranite kožu i djelujete protiv bora.
Nedostatak je u tome što izrazito niska koncentracija eteričnog ulja smilja (niska koncentracija je neizbježna obzirom da se radi o mješavini koja će se nanositi na osjetljivo područje oko očiju) neće biti toliko učinkovita. Mješavine s većom koncentracijom smilja, koje se koriste protiv masnica, su zaista vrlo djelotvorne, ali takve mješavine se ne mogu koristiti na području oko očiju.

Isto tako, ova mješavina će djelovati prvenstveno na podočnjake, a ne toliko na natečenost kapaka.

Serum protiv natečenosti i podočnjaka

Nešto bolje rješenje je korištenje gel seruma za područje oko očiju. U takav serum možete uključiti hidrolat smilja (dobrodošao dodatak je i hidrolat bušina), eterično ulje smilja i ekstrakt veprine (Ruscus aculeatus), koji odlično djeluje na podočnjake i natečene oči.
No za izradu takvog seruma treba imati neka znanja o izradi kozmetike, kao i potreban dodatni materijal, poput precizne vage.

Zato se za problem podočnjaka i natečenosti očiju obično preporuča korištenje obloga od hidrolata smilja.

Oblozi protiv podočnjaka

Preporučeni oblog za smanjivanje podočnjaka i natečenih kapaka je, naravno, hidrolat smilja. Od izrazite je važnosti da hidrolat koji koristite je mikrofiltriran, te bez ikakvih dodataka (alkohol, konzervansi i sl.).

Obloge možete pripremiti ovako: jednostavno namočite dvije vatice (blazinice) s hidrolatom, položite na zatvorene kapke i tako odmarajte oči nekoliko minuta. Ovaj postupak ponavljajte dva puta na dan.

Učinak će biti pojačan ako koristite hladan hidrolat – iz hladnjaka. (Inače je dobro sve hidrolate držati u hladnjaku).

Očekivani rezultati ovakvog tretmana su vrlo individualni – potrebno je 1-2 tjedna, pa sve do mjesec dana za prve rezultate.

Važno je samo da ste uporni i redoviti, te ako se odlučite za ovakav tretman, da bi postigli bilo kakav učinak, zaista trebate koristiti obloge dva puta na dan, svaki dan.

Uz smilje, možete koristiti i hidrolat bušina, ali i hidrolat mirte cineol, različka, te rimske ili njemačke kamilice.

Prema nekim izvorima, nedavna istraživanja su pokazala da nedovoljno spavanje i nema toliki utjecaj na nastanak podočnjaka, natečenosti i sličnih poteškoća…Ali, zašto riskirati? Ciljajte na 8 sati sna dnevno, za zdravlje i ljepotu 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *