Biljna ulja i maslaciNjega kožePodcast

Kako napraviti kremu za sunčanje

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Izraditi dobru, prirodnu kremu za sunčanje (naravno, s mineralnim filtrima), koja se lijepo razmazuje i pouzdano štiti od štetnih UV zraka nije jednostavno, barem u kućnoj radinosti. No, može se izraditi dosta dobra krema, koja uz razumno izlaganje suncu, može biti odlična zaštita za cijelu obitelj.

Prije nego što prijeđem na samu recepturu i način izrade, trebam dati nekoliko upozorenja.

Inače kada nekome izrađujem pripravak ili dajem savjet, uvijek volim prvo dati upozorenja i napomene. Znam da sam po tome pomalo Raven Seldon, ali u zadnjih petnaestak godina koliko se bavim aromaterapijom nailazila sam razne neispravne informacije na internetu koje su ljudi slijepo pratili, ili se događalo da jednostavno nisu dovoljno ozbiljno shvatili moje upute korištenja pripravaka. Dešavalo se i da ja nisam dala dovoljno detaljna uputstva jer sam krivo pretpostavila da su neke stvari općepoznate činjenice koje ne treba naglašavati. Zato uvijek pokušavam dati što iscrpnije informacije, pa budite strpljivi dok ne dođemo do recepture.

Prvo upozorenje
Kod izrade prirodne kreme za sunčanje u kućnoj radinosti ili čak u manjoj manufakturi nema nikakvog govora o SPF-u.

Ne postoji formulacija koju možete naći na internetu i koja kaže „stavite toliko i toliko posto cink-oksida ili titanij dioksida i dobit ćete kremu s tim i tim SPF-om“.

Svaka krema za sunčanje mora se testirati u laboratoriju kako bi se ustanovio SPF, jer na njega utječe puno raznih parametara, a ne samo udio mineralnih filtra.

Drugo upozorenje
Odnosi se na biljna ulja za koja se navodi na raznim društvenim mrežama kako imaju prirodni SPF. Tako biljna ulja lješnjaka, jojobe, kokosa, maline, macerat mrkve i neka druga ulja glase kao „prirodno sredstvo za sunčanje“ i sugerira se da je dovoljno namazati se takvim uljima kako biste bili zaštićeni od UV zraka. To jednostavno nije tako a jedino biljno ulje za koje se danas smatra da ima neki prirodni SPF je ulje karanje, mada prema europskom zakonu to nije dozvoljeno tako deklarirati. Tko zna, možda se za par godina i ta činjenica pobije.

Zato, nemojte vjerovati svemu što pročitate na internetu i svemu onome što djeluje predobro da bi bilo istinito.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija
Treće upozorenje
Na našem tržištu se tu i tamo mogu pronaći uljne mješavine koje sadrže mineralni filtar (uglavnom cink-oksid). Cink-oksid i titanij dioksid dolaze u obliku praha koji se ne topi u ulju i zato nije dobra ideja koristiti ih u tekućem mediju. Stajanjem taj prah će se nataložiti na dno bočice i bez obzira koliko pazite da dobro protresete bocu prije nanošenja, nikada ne možete biti sigurni da mješavina koju nanosite na kožu sadrži dobro raspoređen i dispergiran mineralni filtar.

Sada sam gotova s upozorenjima i krećemo na izradu kreme.
Trebat će vam tri sastojka: shea maslac, cink-oksid i neko biljno ulje.

Biljno ulje može biti bilo koje s kojim trenutačno raspolažete: badem, makadamija, suncokret, pa čak i maslinovo ulje (s napomenom da će krema s maslinovim uljem biti naročito masna). A ako ih imate, dapače, iskoristite ulja prepuna antioksidansa poput maline i macerata mrkve. Ukoliko koristite karanju, pazite da je ne stavite više od 20% na ukupnu masu kreme.

Od pribora trebat će vam čašica u kojoj ćete miješati kremu, žličica i vaga. Za izradu prirodne kozmetike koriste se precizne vage koje mjere i jednu stotinu grama, ali u ovom slučaju bit će dovoljna kuhinjska vaga koja ima korak jedan gram.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Shea maslac treba biti na sobnoj temperaturi kako biste ga dovoljno lagano izmiješali.

Neka opća receptura glasi:

10% cink-oksida
50% biljnog ulja
40% shea maslaca.

Postupak izrade 100 grama kreme je slijedeći: odvažite 10g cink oksida. Obzirom da se on voli zgrudati, bili bi dobro ga prije toga razmrviti u tarioniku.

U cink oksid dodajte 50 grama biljnog ulja prema izboru. Dobro izmiješajte. U tu mješavinu se dodaje 40g shea maslaca, malo po malo, miješajuću nakon svakog dodavanja.

Kada je sav shea maslac dodan, još jednom sve skupa dobro izmiješajte i krema je gotova. Prebacite je kozmetički lončić i dobro zatvorite.

Shea maslaci dolaze u raznim oblicima ovisno o usjevu i proizvođaču– oni mogu biti vrlo lagani, mekani i kremasti maslaci pa sve do vrlo krutih. Iz tog razloga ćete možda trebati malo popraviti kremu nakon što je napravite prema ovoj recepturi jer ovisno o tome kakav shea maslac imate, krema može ispasti ili prerijetka ili pregusta i pretvrda. Ovisno želite li je razrijediti ili zgusnuti, dodajete više biljnog ulja ili više shea maslaca ali pazite da na ukupnu masu od 100g ostane 10g cink-oksida.

Ovakva krema, kao što sam napomenula na početku, nema određeni SPF, pa kod korištenja trebate biti oprezni i pametno se izlagati suncu. No, istovremeno, ona je prirodna, sadrži cink-oksid koji nije štetan za nas ili naš okoliš i može se koristiti za cijelu obitelj.


Poslušajte podcast: Kako napraviti prirodnu kremu za sunčanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *