FitoaromaterapijaNjega kože

Hiperpigmentacija i aromaterapija

Kako izbijeliti tamne mlje na licu

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na portalu Naturala, 12.06.2014., kao odgovor na pitanje čitateljici u kolumni ‘Pitaj stručnjaka’.

Pitanje:
Imam 27 godina i oduvijek imam pjegice (ljeti naravno više nego zimi). Međutim, unazad dvije godine javlja mi se problem tamnjenja kože iznad gornje usnice – kada je vani sunčano, meni koža lagano potamni, a dolaskom ljeta, tamni sve više. Ne mogu to sakriti ni puderom jer je taj dio uvijek tamniji. Molim Vas za savjet kako da se toga riješim ili barem smanjim, da li umivanjem u pripravku od npr. peršina ili limuna, i da li postoji neka krema koju mogu kupiti u ljekarni?

Što je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacije nastaju zbog povećanja broja pigmentnih stanica u koži, odnosno zbog povećanog stvaranja pigmenta melanina. To su svijetlo ili tamno smeđe mrlje na koži, obično su prisutne na obrazima, čelu, nosu i iznad usnica, češće kod žena (90% slučajeva) nego kod muškaraca.

Hiperpigmentacija, staračke pjege, jetrene pjege ili melasma je prvenstveno estetski problem koji u posljednje vrijeme pogađa sve veći broj žena.

Uzroci i vrste hiperpigmentacije

Uzroci nastajanja hiperpigmentacija su mnogobrojni, a najčešće su uzrokovani

  • hormonskim promjenama (trudnoća, kontraceptivi, menopauza);
  • genetskom predispozicijom;
  • traumama na koži;
  • djelovanjem sunca na kožu.

Hiperpigmentacija zbog hormonskih promjena

Kada govorimo o najčešćem problemu koji spada u grupu hiperpigmentacije, to je upravo melasma, čiji je točan uzrok nastanka na koži nepoznat. Melasma se katkad naziva i trudnička hiperpigmentacija ili trudnička maska. Osim što se povezuje s trudnoćom, ona se javlja i u žena koje uzimaju kontracepcijske hormone, a mogu je izazvati i drugi lijekovi. Smatra se da promjena u hormonskom statusu može pokrenuti niz kaskadnih zbivanja u koži koji dovode do povećane sinteze pigmenta. Do takve promjene može doći uslijed kontracepcijske terapije ili terapije u klimakteriju.

Ovaj poremećaj obično prođe sam od sebe nakon trudnoće ili nakon prestanka hormonske terapije i ne izaziva veće probleme.

Hiperpigmentacija zbog genetske predispozicije

Hiperpigmentacija se najviše javlja kod žena s Bliskog istoka, iz Indije, Južne Amerike i Azije. Isto tako, ukoliko je majka doživjela „trudničku masku“ ili neki drugi oblik hiperpigmentacije, velika je vjerojatnost da će i kćer imati slične probleme.

Hiperpigmentacija od kožnih trauma (ožiljaka, akni, brijanja…)

Ožiljci od traume ili operacije, udarci, porezotine te akne i slični upalni procesi na koži mogu također uzrokovati hiperpigmentaciju. U slučaju traume kože, nježni sloj kože je izložen UV zrakama i tako potamni. Za razliku od trudničke hiperpigmentacije, u ovom slučaju tamna mjesta se ne povlače sama od sebe.

Hiperpigmentacija zbog sunca (UV zraka)

Ovo je najčešći i najvažniji uzrok većine hiperpigmentacije. Nastajanje ove vrste hiperpigmentacije se može spriječiti ili ublažiti odgovarajućom zaštitom od sunca.

Pjegice, staračke pjege i općenito hiperpigmentacija nastaje zbog povećanja količine melanina uslijed izlaganja UV zrakama, a naročito kod osoba koje već imaju predispoziciju za to. Mrlje mogu nastati na bilo kojem dijelu kože koji je bio izložen suncu, a najčešće se javljaju na istim mjestima, a može se dogoditi da se od ljeta do ljeta povećaju.

Logično, mrlje nastaju najčešće ljeti.

Iako se ponekad hiperpigmentacijske povlače same od sebe tijekom razdoblja kada se ne izlažemo suncu, u većini slučajeva je potreban tretman izbjeljivanja mrlja. Važno je znati da sunčanje u solariju također može izazvati hiperpigmentaciju, isto kao i izlaganje suncu.

Opasnost nastanka hiperpigmentacije povećava korištenje neodgovarajuće kozmetike. Pod time se misli na fototoksične sastojke koji u kombinaciji sa suncem mogu izazvati opekotine, oštećenja, osipe i u konačnici hiperpigmentaciju. Primjer takvih sastojaka u aromaterapiji su eterična ulja grejpa, limuna, gorke naranče (ali ne slatke naranče!), celera te uljni macerat gospine trave. Također treba pripaziti i s korištenjem parfema jer i oni mogu sadržavati fototoksične sastojke.

Sprečavanje nastajanja hiperpigmentacije

Na hiperpigmentaciju uzrokovanu hormonskim disbalansom i genetskom predispozicijom ne možemo previše utjecati.

Na hiperpigmentaciju uzrokovanu UV zrakama način prevencije je vrlo očigledan – zaštita od sunca. Osobe koje su sklone hiperpigmentaciji trebaju nositi zaštitne SPF kreme tijekom cijele godine. Treba uzeti u obzir da u današnje vrijeme ozonski omotač ne pruža zaštitu kao što je prije tridesetak ili više godina pa se treba ponašati u skladu s time. Znači, cijele godine, ne samo tijekom ljeta, treba zaštititi kožu od UV zraka.

Više o zaštiti kože od sunca pročitajte u člancima bloga:

 

mlje i fleke od sunca

Kako izbijeliti tamne mrlje eteričnim uljima

Aromaterapija i prirodna kozmetika nudi rješenje za hiperpigmentaciju u obliku dvije vrste proizvoda – uljnu mješavinu i/ili kremu/serum. Kao što je to uvijek kod prirodne kozmetika (a općenito i životu), očekivanja trebaju biti realistična i nema sigurnih obećanja za rezultat, no o tome ćemo malo kasnije.

Terapija hiperpigmentacije se provodi biljnim uljima bogatim karotenoidima ili uljnim maceratom tratinčice. Ulja koja dolaze u obzir su rajčica, malina, karanja, plod divlje ruže…sva „crvena“ ulja.

Zatim, osnovno eterično ulje je ulje celera (nekom bizarnom šalom majke prirode to ulje je vrlo fototoksično) koje se koristi u kombinaciji s eteričnim ulje sjemena mrkve. Uz to dolaze u obzir i ružmarin verbenon i smilje.

Klasična mješavina bi glasila:

  • 4 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve (Daucus carota)
  • 6 kapi eteričnog ulja celera (Apium graveolens)
  • do 10ml „crvenog“ biljnog ulja
ulje celera protiv hiperpigmentacije

Mješavina se nikako ne smije koristiti tijekom sunčanih dana i terapiju hiperpigmentacije treba započeti u jesen, odnosno kada prestanu sunčani dani. To je vrlo važno jer je eterično ulje celera fototoksično pa u kombinaciji sa suncem ono može dodatno pogoršati stanje kože. Mješavina se nanosi na hiperpigmentirano područje 3-4 puta na dan (ili čak i češće, ako je moguće).

Prvi rezultati se mogu pojaviti i nakon nekoliko mjeseci, a preporučuje se koristiti ovakvu mješavinu tijekom cijele jeseni i zime i prestati tek kada počnu sunčani dani. Uz ovu uljnu mješavinu, obavezno je koristiti kreme sa SPF-om.

Istovremeno s navedenom mješavinom mogu se koristiti prirodne kreme ili serumi koje izbjeljuju mrlje, te sprečavaju nastanak novih. Takvi pripravci mogu sadržavati navedena eterična i biljna ulja (celer, sjeme mrkve, rajčicu…), ali njihovo djelovanje mogu dodatno pojačati i kozmetički aktivne tvari. U prirodnim kremama to mogu biti ekstrakt crne vrbe, sibirskog ariša, tratinčice, krastavca, resveratrola, egzotični ekstrakti korijena punarnave i japanskog dvornika te vitamin C.

Prognoza - koje rezultate je realno očekivati

Uklanjanje hiperpigmentacije je dugotrajan posao koji zahtjeva upornost i discipliniranost, a ponekad i djeluje kao igre bez granica. Naime, vrlo često, čak i ako se mrlje izblijede tijekom hladnih mjeseci, one se ponovno vraćaju na ljeto. Tako je vrlo često situacija da na zimu mrlje nisu vidljive, na ljeto opet jesu i tako iz godine u godinu. Treba se uzeti u obzir, jednom kada se dobije hiperpigmentacija, tretman će se trebati ponavljati svake jeseni i zime, do daljnjega.

Rezultati odnosno postotak izbjeljivanja mrlja su vrlo varijabilni i ovise o raznim elementima – vrsti hiperpigmentacije, načinu raspodjele pigmenata unutar kože, vrsti kože, podneblju u kojem živite itd. Također je važno znati da potpuno izbjeljivanje mrlja skoro pa nemoguće i toga treba biti svjestan, kako ne bi na kraju bili razočarani terapijom. Važno je znati da se navedena uljna mješavina s eteričnim uljem celera treba nanositi redovito, svakodnevno, bez odustajanja čak i ako se rezultati ne vide i nakon mjesec-dva. Rezultati dolaze postupno, tijekom vremena, te izrazito individualno kod svake osobe. Istovremeno, ponovno naglašavam jer je jako važno, UV zaštitu treba koristiti tijekom cijele godine.

Još želim napomenuti da hiperpigmentacija na dijelovima tijela koji nisu toliko osjetljivi kao lice – na primjer ruke – se ipak nešto lakše rješavaju. Naime, kod primjera ruku dozvoljeno je raditi kreme s malo većom koncentracijom eteričnih ulja nego što je navedeno u receptu s celerom te rezultati dolaze nešto brže. Isto tako, na ruke je daleko manji problem nanositi kremu 5, 6 pa čak i više puta na dan, nego što je to praktično nanositi na lice.

staračke pjege na rukama

Pogotovo ako se napravi krema koja je istovremeno hranjiva i njeguje suhu kožu, tijekom zimskih mjeseci je dobrodošlo njeno često korištenje.

U zaključku mogu reći da je hiperpigmentacija jedan neugodan problem, ali na sreću bezopasan i čisto estetski. Ako ste spremni uložiti trud, vrijeme i naravno novac, rezultata će ipak biti, ali očekivanja moraju biti realistična.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *