Njega kože

Aromaterapija i koža – osnove njege

Osnove aromaterapije

Ovo je nastavak na uvod Aromaterapija i koža

1. Njega iznutra

Kao i stvarnom životu, da biste uopće mogli davati drugima, prvo trebate dati sebi. Majke, sjetite se toga – ne možeš piti iz prazne šalice! Po istoj analogiji, prije nego što krenete s njegom izvana (znači, nanošenjem ulja na kožu), sjetite se da je još važnija njega iznutra.

Njega kože iznutra kao prvo i osnovno označava sve one stvari koje već odavno znate: jedite zdravo, pijte puno (zdrave) tekućine. Ako još uz to i dovoljno spavate, bavite se nekom rekreacijom i umanjili ste stres na minimum, onda ste stvarno napravili puno za sebe i svoje zdravlje.

Za kožu bih napomenula još dvije stvari koje uključuju vrlo važnu njegu iznutra: konzumiranje biljnih ulja i čišćenje jetre.

Biljna ulja trebaju naravno biti hladno prešana i nerafinirana i većina njih dolaze u obzir: maslinovo, suncokretovo, sezamovo, bučino…sva ona ulja koja koristite u kuhanju, ali u većim količinama (2-3 čajne žličice na dan) i termički neobrađena.

Uz to, ulja koja se uvijek spominju u kontekstu kože su noćurak boražina. Možete ih uzimati na žličicu, ili u kapsulama koje se mogu pronaći na tržištu.

Čišćenje jetre smatram dio normalne higijene organizma, kao što je svakodnevno tuširanje ili pranje zuba. Jetra je vrlo često zasićena našim stilom života (prehranom, umorom, bijesom…) i treba joj pomoć da se pročisti kako bi mogla i dalje funkcionirati i služiti nas. Postoje mnogi načini čišćenja jetre, spomenut ću samo one koji se povezuju s problematičnom kožom: čišćenje hidrolatom paprene metvice i pripravcima čička (čaj ili tinktura).

2. Čišćenje kože

Vrlo je važno redovito čistiti kožu (izbacivanje starog i nepotrebnog u životu). No, treba pronaći finu granicu između čiste kože i blagog djelovanja na nju. Zaboravite na agresivna sredstva za čišćenje: sapune, sredstva koja sadrže alkohol ili agresivne tenzide.

Za suhu kožu, dobar način čišćenje je biljnim uljem, dobar izbor je badem. Pomoću vatice nanesite malo badema na lice, nježno utrljajte i isperite vodom. To je i dobar način čišćenja ako koristite šminku.

Za masnu i mješovitu kožu će možda biti dovoljno i čišćenje kože hidrolatom – raspršite hidrolat po licu i prebrišite vaticom. Ponovite postupak dok vatica nije čista. Napominjem da ovaj način čišćenje neće biti dovoljan ako koristite šminku – u tom slučaju radije koristite biljna ulja.

Još jedan, vrlo dobar način čišćenja lica je pomoću gela za umivanje – no za napraviti takav gel ipak treba nešto znanja o izradi kozmetike (a o materijalima da ne pričam).

Osnove aromaterapije čišćenje lica

3. Hidratiziranje kože tonicima

Koža naravno voli vlagu – ipak je gornji sloj kože hidrolipidni, a „hidro“ označava vodu. Nakon čišćenja kože dobro je raspršiti hidrolat po licu i vratu i i pustiti da se prirodno posuši.
Kakav tonik bi bio najbolji za kožu? Onaj napravljen od čistih hidrolata. Hidrolati su proizvodi većinom dobiveni destilacijom eteričnih ulja (ima i biljaka koje se destiliraju s krajnjim ciljem dobivanja hidrolata, a ne eteričnih ulja), sastoje se od vodene faze i hidrofilnih ljekovitih molekula otopljenih u vodi.

Hidrolati su izrazito ljekoviti, a blagi, pa su idealno sredstvo za njegu kože. Postoji puno vrsta hidrolata, a spomenut ću samo nekolicinu prema tipu kože:

Lavanda, njemačka i rimska kamilica – osjetljiva koža
Hamamelis, ružmarin verbenon – mješovita koža, proširene pore
Ruža – tanka, suha koža
Čajevac – problematična koža
Smilje – zrela koža, koža s borama, oštećena koža

U hidrolate se mogu dodati i još neki prirodni dodaci, poput biljnog glicerola za vlagu ili biljnih ekstrakata – ovisno o želji, potrebi i raspoloživom materijalu.

Osnove aromaterapije hidrolati za lice

4. Njega i ishrana kože biljnim uljima

„Lipidni“ dio hidrolipidnog sloja kože označava masnoće. Kako bolje pružiti koži potrebnu masnoću nego kvalitetnim, hladno prešanim i nerafiniranim uljima?

Biljna ulja se mogu koristiti umjesto kreme i to tako da ih utrljate u lice dok je ono još vlažno od raspršenog tonika – hidrolata. Tako ste koži pružili i vlagu i masnoću.

Biljnih ulja ima zaista puno i kada krenete čitati opise svakog pojedinog ulja, nakon nekog vremena će vam se sve činiti isto – sva hrane kožu, sva poboljšavaju elastičnost, sva djeluju protiv bora… Tek nakon nekog vremena korištenja ćete početi primjećivati razliku i vidjeti da je zapravo svako jedinstveno. Spomenut ću samo neka:

Badem – prikladno za sve tipove kože, za osjetljivu kožu, odlično za bebe
Lješnjak, krastavac, jojoba – mješovita i masna koža, hidratiziraju kožu
Plod divlje ruže, rajčica, buriti, vučji trn – dobro djelovanje protiv bora i oštećene kože
Argan – u današnje vrijeme sve poznatije ulje protiv bora
Kantarion (gospina trava), neven, centela – macerati za oštećenu kožu
Kalofil, lovor – antibakterijska biljna ulja
Shea maslac – maslac za suhu i osjetljivu kožu

5. Biljna ulja + eterična ulja

Svatko tko je počeo njegovati kožu biljnim uljima, vrlo brzo bi se zasigurno poigrao mješavinama biljnih i eteričnih ulja. Pa naravno! Takva kombinacija je pun pogodak jer njihova sinergija pruža maksimalnu dobrobit za kožu.

Eteričnih ulja (ako je to moguće) ima čak puno više od biljnih ulja, pa će odabir biti možda teži. Evo par ulja koja glase kao „ulja kože“.

Ružino drvo, drvo ho – regenerira kožu, djeluje protiv bora
Njemačka kamilica, rimska kamilica – umiruju kožu
Sjeme mrkve – snažna regeneracija, pomaže kod ožiljaka
Bušin, tamjanovac – djelovanje protiv bora
Smilje – regeneracija, masnice, bore
Lavanda (prava, širokolisna) – regeneracije kože, opekotine
Palmarosa – svi tipovi kože, regenerira
Ružmarin verbenon – pomaže kod ožiljaka, mješovita koža
Čajevac, timijan linalol – problematična koža

biljna ulja za njegu kože

Kako napraviti mješavinu za njegu lica?

Vrlo jednostavno: pomiješajte željena biljna ulja s maksimalno 3% eteričnih ulja. To znači da na 10ml biljnog ulja ćete dodati 6 kapi eteričnih ulja.

Na primjer:

10ml biljno ulje badema
4 kapi palmarose
2 kapi tamjanovca

6. Gline

Od svih dodatnih tretmana kože,prvo i osnovno bih preporučila redovito korištenje glina u obliku maski.


Glina ima (skoro pa čudotvorno) dvojako djelovanje: izvlači toksine i nepotrebne tvari iz kože a istovremeno pruža brojne minerale potrebne organizmu.

Zamislite kada bismo otkrili neku „životnu“ glinu, kojom bismo se natrackali i kao čarobnim štapićem bi nestalo sve što nam ne treba u životu, a pojavilo se sve što nam je potrebno. 🙂 U nedostatku tog svetog Grala životnog razvoja, priuštite taj luksuz svojoj koži.

Glina ima mnogo vrsta, a razlikuju se po svojem sastavu (a svaki pojedini sastav daje glini drugačiju boju). Nakon pun isprobavanja i kombiniranja, uvijek se vraćam dvjema osnovnim glinama: zelenoj (montmorilonit) i bijeloj (kaolin). Zelena se preporuča masnoj, mješovitoj i problematičnoj koži, dok je bijela namijenjena osjetljivoj koži.

Postupak izrade je vrlo jednostavan: u glinu dodajte vodu ili hidrolat i pomiješajte dok ne dobijete gustu pastu. Nanesite na lice i ostavite 10-15 minuta i tada temeljito isperite vodom.

Osnove aromaterapije glina

7. A kreme?

Naravno, postoje i prirodne kreme, a neke mogu zaista biti ljekovite i hranjive. U kreme ide emulgator (koji može biti biljni), a ako želite da vam potraje dulje od mjesec-dva, treba se staviti i konzervans (koji može biti prirodan ili onaj koji je odobren za organsku kozmetiku).

Kreme je vrlo zabavno izrađivati i stvarno se možete prepustiti mašti jer u kreme se mogu dodati svakojaki prirodni dodaci (ekstrakti biljaka i slično). No, o kremama, koje su vrlo opsežna tema, možda koji drugi put…

Aromaterapijska njega koža može biti vrlo zabavno, ali i duhovno iskustvo. Sam čin izrade pripravka je vrlo opuštajući i inventivni.
Dok se igrate s uljima i smišljate što napraviti za sebe ili nekog drugog, sjetite se da najbolja kozmetika je ona koja spaja sve aspekte nas: fizički aspekt (kako će ovaj pripravak djelovati na kožu?) i duhovni aspekt (kako će djelovati na naše emocije i duh?).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *