Hidrolati

Kako detoksicirati organizam hidrolatima

Čišćenje jetre hidrolatima

Čišćenje organizma dva puta godišnje trebala bi biti osnova naše „unutarnje“ higijene. Nedovoljno kvalitetna prehrana, zagađeni zrak, lijekovi, bolesti, stres…to sve uzrokuje stvaranje toksina u našem tijelu.

Živimo li posebno zdrav život, naši organi za eliminaciju će se pobrinuti za otrove koji se nastanjuju u nama. To su prije svega jetra, bubrezi, pluća i crijeva. No, način modernog života nikoga ne štedi i, koliko god se mi trudili, toksini su u našem tijelu.

Gomilanje toksičnog materijala u tijelu može dovesti do niza simptoma ili bolesti: umor, akne, prhut, glavobolje, slaba koncentracija, često obolijevanje. Nakon nekog vremena, ti „manji“ problemi mogu dovesti do kroničnih bolesti poput alergija, artritisa, gastritisa, crijevnih upala, cistitisa…

Zato je izrazito važno paziti na sebe i redovito čistiti i stimulirati naše tijelo, a posebno organe za eliminaciju.

Dva puta godišnje je norma čišćenja organizma, a ako već imate neke kronične bolesti poput alergija, to može biti i tri puta na godinu.

Čišćenje organizma hidrolatima

Brojne su prirodne tvari kojima možemo čistiti jetru: čičak, korijen maslačka, list artičoke, smilje, turica, fukus, spirulina, klorela, limun, celer, sjeme mrkve, paprena metvica, zelena glina… da nabrojim samo jedan dio. Biljke se mogu uzimati u obliku infuza ili dekokta (čaja), tinkture ili bezalkoholnih ekstrakata (glicerita), prašci u vodi ili kapsulama, eterična ulja u kapsulama specificiranih doza.
Svaki od navedenih načina čišćenja organizma ima svoje prednosti i nedostatke, no krajnji rezultat je dobar kod svih.
Detoksikacija hidrolatima mi se uvijek pokazala kao najjednostavnija metoda, ugodnog okusa i odličnog rezultata. Također, može se birati između različitih hidrolata, ovisno o potrebama i stanju organizma.

Detoks hidrolatima je vrlo jednostavan: u vodu se ulije određena količina hidrolata i mješavina se pijucka tijekom dana.

Čišćenje jetre hidrolatima piti puno vode

Važno je znati da tijekom svake detoksikacije, bez obzira koji način odabrali, potrebno je piti dovoljno tekućine kako biste osigurali neometanu eliminaciju toksina. Obzirom da se hidrolati konzumiraju u vodi, automatski ćete dobiti potrebnu količinu tekućine za cijeli dan.

Kura čišćenja treba trajati 3 tjedna, odnosno 21 dan, a najbolje razdoblje je u rano proljeće (kraj veljače, početak ožujka) i na jesen (rujan ili listopad).

Dnevne doze hidrolata kreću se između 5 ml i 30 ml, za većinu hidrolata.
30 ml hidrolata razrijeđenog u litri vodi je ekvivalent litre kvalitetnog čaja, s jednom razlikom- hidrolati se dobivaju destilacijom svježeg bilja, pa su odmah u početku potentniji i kompletniji od čaja koji se radi od sušene biljke.

Kako odabrati koju dozu uzimati?
Obično preporučujem onima koji već godinama redovito rade detoks i životne navike su im više-manje zdrave da uzimaju minimalnu dozu- više od 5-10 ml dnevno nije potrebno. Iste doze preporučujem onima koji prvi puta čiste jetru, kako reakcija organizma odnosno simptomi detoksikacije ne budu preintenzivni.
Veće doze se preporučuju za osobe koje su dulje vrijeme bile bolesne ili su uzimale lijekove poput antibiotika.
No, neko opće pravilo je postupno povećavati doze, kako bi se izbjegao prevelik i nepotreban napor jetre, žučnog mjehura i bubrega. Tako ćete uzimati hidrolate na slijedeći način:

1. tjedan – po 5-10 ml dnevno;
2. tjedan – po 10-20 ml dnevno;
3. tjedan – po 20-30 ml dnevno.

Iznimka u ovim pravilima je hidrolat leduma, koji je vrlo intenzivan i maksimum njegovog uzimanja je 15 ml na dan, te hidrolat cedra, koji je vrlo snažan diuretik i njegove doze su doslovce u kapima.

Hidrolati za čišćenje jetre, bubrega i crijeva

Nekoliko hidrolata krasi svojstvo detoksikacije organizma- na vama je da odaberete koji biste koristili za svoj detoks.

Hidrolat sjeme mrkve (Daucus carota)

Hidrolat sjemena mrkve čisti i stimulira jetru, žučni mjehur, bubrege i crijeva. Opći tonik za organizam, ovaj hidrolat pomaže kod promjene godišnjih doba i općenito kod nekih većih promjena u životu (preseljenje, novi posao…). Odlično ga je primjenjivati kod povišenog kolesterola, kura mršavljenja i nakon preboljelih viroza ili crijevnih bolesti. Može sniziti krvni tlak.
Hidrolat sjemena mrkve prije svega preporučujem alergičarima u svojim redovitim kurama čišćenja organizma.

Hidrolat paprene metvice (Mentha piperita)

Paprena metvica je poznati digestiv i biljka kod probavnih tegoba. Umanjuje probleme usporene probave, nadutosti, žgaravice i probavnih grčeva. Ovaj hidrolat čisti jetru i crijeva, a naročite se preporučuje za detoksikaciju kod osoba s problematičnom kožom (akne i prištići). Jedan od najugodnijih hidrolata za piti, ukoliko nabavite onaj koji miriši baš po lišću mente.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija
Hidrolat ledum (Ledum groenlandicum)

Ledum je hidrolat najjačeg detoksikacijskog djelovanja. Može se koristiti čak i kod trovanja hranom, a čisti cjelokupan organizam: jetru, bubrege, žučni mjehur, gušteraču, slezenu i crijeva. Odlično ga je koristiti nakon dugotrajnijeg uzimanja lijekova poput antibiotika.
Snažnog je okusa, nekima neugodnog. No, obzirom na jačinu djelovanja, ledum se koristiti u pola manjim dozama od one preporučene, bez smanjenja učinkovitosti.

Hidrolat smilje (Helichrysum italicum)

Smilje potiče protok žuči i na taj način stimulira i olakšava probavu, te potiče jetru na detoksikaciju. Zna se koristiti kod bolesti jetre, uz oprez ukoliko postoje problemi sa žuči. Čišćenje jetre hidrolatom smilja pomoći će kod probavnih tegoba poput nadutosti i crijevnih grčeva.

Hidrolat ružmarin verbenon (Rosmarinus officinalis ct. verbenone)

Kemotip ružmarina koji djeluje hepatoprotektivno (štiti jetru). Ružmarin verbenon potiče čišćenje jetre, žučnog mjehura i bubrega. Najbolje ga je koristiti za proljetno čišćenje jer podiže energiju i stimulira (na proljeće se često pojavljuje umor). Pomoći će i kod sprječavanja zadržavanja vode i debljanja tijekom PMS-a.

Dodatni hidrolati- diuretici

Hidrolat kopriva (Urtica dioica)

List koprive je poznat po svojem djelovanju na poboljšanje rada jetre i bubrega. Dobro drenira bubrege i tako eliminira suvišak mokraćne kiseline. Uz to, kopriva će nam pružiti obilje minerala i tako pomoći općem stanju organizma. Kopriva pomaže kod umora i zato je odlučan dodatak detoksikacijskog kuri tijekom kojih se često javlja dodatni zamor kod svakodnevnih aktivnosti.

Hidrolat borovica (Juniperus communis)

Hidrolat borovice je snažan diuretik koji potiče rad bubrega i tako čisti organizam. Također potiče i cirkulaciju. Koristi se edema, artritisa, reumatizma, mršavljenja, celulita, otečenih nogu i svih stanja povezanih sa zadržavanjem vode. Ima snažan i drvenasti okus, pa ga je dobro miješati s drugim hidrolatima.
Osobe s ozbiljnim problemima s bubrezima ili mokraćnim mjehurom trebaju koristiti ovaj hidrolat uz oprez.

Hidrolat čempres (Cupressus sempervirens)

Čempres djeluje mnogostruko: drenira teške, umorne i natečene noge, pomaže kod celulita, potiče vensku cirkulaciju. Snažan je diuretik koji potiče eliminaciju toksina kod jetre i bubrega. Pomoći će i kod urinarnih infekcija, edema i zadržavanje vode u organizmu. U kombinaciji s ružmarinom verbenonom, dobro ga je koristiti tijekom PMS-a protiv zadržavanja vode i debljanja.

Hidrolat cedar (Cedrus atlantica)

Ovaj hidrolat ne preporučuje se toliko često za oralno korištenje jer je izuzetno snažan diuretik. Za dreniranje, protiv celulita i olakšavanje teških, natečenih nogu dovoljno ga je koristiti dermalno, u oblozima, sprejevima ili prirodnoj kozmetici koja ga sadrži kao vodenu fazu.

Kako pomiješati hidrolate za maksimalni učinak

Hidrolati sjemena mrkve, paprene metvice, leduma, smilja i ružmarina verbenona mogu se uzimati samostalno tijekom kure čišćenja organizma. Ako želite pojačati njihovo djelovanje ili kombinirati različita djelovanja hidrolata, onda hidrolate pomiješajte i konzumirajte ih nekoliko odjednom.

Primjer mješavina hidrolata za čišćenje organizma

Mješavina za alergičare
  • 100ml hidrolat sjeme mrkve
  • 100ml hidrolat koprive
Mješavina kod problematične kože
  • 100ml hidrolat paprene metvica
  • 100ml hidrolat koprive
Mješavina kod umora i PMS simptoma
  • 50ml hidrolat čempresa
  • 150ml hidrolat ružmarina verbenona
Mješavina kod umora i PMS simptoma
  • 30ml hidrolat ledum
  • 30ml hidrolat borovica
  • 140ml hidrolat sjeme mrkve

Čišćenje jetre kod djece

Djeca nisu pošteđena toksina u organizmu- daleko od toga. I oni udišu gradski zrak, često jedu nezdravo a niti stres nije stran današnjim generacijama. Hidrolati su odlično sredstvo za detoksikaciju kod djece jer su blagi i, u većini slučajeva, ukusni.

U kurama za čišćenje jetre kod djece izbacite diuretike (čempres, borovica, cedar) i hidrolat leduma. Najbolja opcija je hidrolat sjemena mrkve i hidrolat koprive, koje koristite u jednakom omjeru.

Čišćenje jetre može početi već od 3. godine života, a količine se računaju prema kilaži. Tako ćete djeci od 15 kg davati oko 25 kapi hidrolata dnevno, a djeci od 20 kg oko 35 kapi dnevno. Ove doze su okvirne, za svako dijete treba procijeniti opće stanje organizma.

Svakako se prije takve kure čišćenja organizma kod djece savjetujte s pedijatrom.

Nuspojave čišćenja jetre

Kada se žuč počne pojačano lučiti i započne proces čišćenja jetre i cjelokupnog organizma, možete osjetiti i doživjeti različite simptome. To je i jedan od razloga zašto se preporučuje postepeno pojačavanje doza hidrolata.

Neki od tih simptoma mogu biti: nastanak akni i prištića, osipa ili crvenila na koži, umor, glavobolje, a u nekim ekstremnijim slučajevima i vrtoglavice, proljev, mučnina.
Nemojte zbog ovih upozorenja odustati od detoksikacije. Nuspojave ne nastaju kod svih osoba, a pogotovo ako počnete s čišćenjem postupno, uglavnom ih nećete osjetiti.

Kure čišćenja organizma su naročito potrebne u današnje doba, kada svi živimo brzo, hranimo se slabo, a stres je na visokoj razini. Detoksikacija je način da pomognete svojem tijelu da funkcionira optimalno i da s lakoćom se odupire kroničnim i akutnim bolestima.

Napomena:
Ako je biljno i prirodno, ne znači da je bezopasno!
Kure detoksikacije mogu biti problematične kod osoba koje imaju probleme sa žuči, bubrezima, srcem ili krvnim tlakom.
Navedene doze i formulacije se odnose na odrasle, inače zdrave osobe.
Uvijek se savjetujete s liječnikom ili fitoterapeutom prije početka terapije!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *