Hidrolati

Hidrolat čajevca za čišćenje kože, akne i još…

Hidrolat čajevca za akne i prištiće

Hidrolat čajevca ima miris poput eteričnog ulja – medicinski, oštar, podsjeća na dezinficijens. Za većinu ljudi takav miris nije previše ugodan, no treba uzeti u obzir da se čajevac uglavnom koristi u terapijske svrhe, pa miris možda i nije toliko važan.

No, može pronaći kod nekih entuzijastičnih proizvođača i hidrolat čajevca koji ima blagi, skoro slatkasti i cvjetni miris (i okus). Takav hidrolat zahtjeva pravu umjetnost destilacije i nije toliko čest.

Kao i njegov lipofilni brat, hidrolat čajevca je snažan antiseptik te djeluje protiv gljivica, bakterija i virusa.
Koristi se kao sredstvo za grgljanje kod upale grla ili za ispiranje usta kod bolesti desni. Nekoliko puta dnevno grgljajte malu količinu hidrolata i ispljunite. Ako vam je okus čajevca preintenzivan, možete ga pomiješati s malom količinom svježe vode.

Za svježi dah se može koristiti s hidrolatom paprene metvice (u omjeru 1:1) te koristiti kao vodicu za usta.

Kod infekcija genitalno-mokraćnog sustava može se koristiti kao vaginalna kupka.

Hidrolat čajevca se može primjenjivati i kod gljivičnih infekcija stopala ili nokta, ali u ozbiljnijim situacijama ipak će trebati posegnuti za eteričnim uljima. Ako se skloni gljivičnim infekcijama, svakodnevna rutina raspršivanja hidrolata čajevca na područje gdje se infekcije pojavljuju može puno pomoći u prevenciji.

Dermalno se hidrolat čajeva koristi kod problematične kože s aknama te za čišćenje posjekotina, ogrebotina i rana. U slučaju rane, lagano raspršite hidrolat oko rane i oprezno počistite sterilnom gazom.

Kod njege kože, hidrolat čajevca se može koristiti samostalno, ali i u kombinaciji s ostalim hidrolatima i dodacima koji pospješuju djelotvornost. Na primjer, jako dobar primjer tonika za problematičnu kožu glasi:

2g MSM (Methylsulfonylmethane)
2g biljnog glicerola
50g hidrolat čajevac
46g hidrolat paprena metvica

Hidrolat čajevca za akne i prištiće, porezotine, rane, upalu grla.

Čajevac je također je koristan kod izrade spreja protiv ušiju. Provjereni i učinkovit recept za sprej protiv ušiju glasi:

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

50ml hidrolata čajevca
47ml hidrolata lavande
20-25 kapi eteričnog ulja čajevca
15-19 kapi eteričnog ulja eukaliptusa radiate
10-13 kapi eteričnog ulja geranija burbona
15-19 kapi eteričnog ulja lavandina kl. super

Takav sprej se raspršuje (uz prethodno mućkanje bočice jer se eterična ulja ne tope u hidrolatu) svakodnevno po vlasištu kose, uz naročitu pažnju na rubove vlasišta.

Ako još niste, svakako isprobajte ljekovitost ovog multifunkcionalnog hidrolata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *