Fitoaromaterapija

Kako njegovati nokte

Njega noktiju biljnim uljima

Čvrsti, sjajni i njegovani nokti, bez mrljica, pucanja i neuglednih, često bolnih zanoktica… Nokti, kao i svi ostali dijelovi našeg tijela, pokazatelji su našeg zdravlja.

Žene ih vrlo često puštaju da budu dugački, lakiraju, geliraju, ukrašavaju naljepnicama ili ukrasnim kamenčićima, rašpaju i oblikuju na različite načine. Sve za ljepotu! S druge strane, one koje nisu sklone takvim „ženskim“ razonodama, često zanemaruju nokte koji tada dobiju neku njegu samo kada se nanosi krema za ruke.

Nokti mogu biti zdravi, čvrsti i sjajni ako im pružimo odgovarajuću njegu, a naravno, nema bolje njege od prirodnih, čistih biljnih i eteričnih ulja.

Glavni princip njege noktiju

Nokti imaju vrlo sličan sastav kao i kosa (keratin), pa ulja koja ćemo odabrati za njegu kose odabiremo i za njegu noktiju. Različita biljna ulja različito i djeluju- možemo jačati nokte, sprječavati njihovo pucanje ili listanje, izbjeljivati ih ili im jednostavno pružati sjaj.

U ogromnoj ponudi raznih biljnih ulja, što domaćih, a što egzotičnih čudnovatih imena, postavlja se pitanje koja ulja su najbolja za njegu noktiju.

Prije svega, dobro je znati da bilo koje ulje koje odaberete za neki početak njege je dobro. Većina hladno prešanih i nerafiniranih ulja su bogata nezasićenim i zasićenim masnim kiselinama, vitaminima, fitosterolima… Znači, ako već imate pri ruci badem, suncokret, kokos ili bilo koje drugo ulje koje inače koristite za njegu kože ili kose, počnite ga ciljano koristiti i za njegu noktiju.

Kada su nokti vrlo slabi i problematični, tada će ipak biti potrebno posegnuti za biljnim uljima koji specifično djeluju na zdravlje kose i noktiju.

Biljna ulja izbora za njegu noktiju

Navodim samo neka ulja koja su odlična za njegu noktiju, tj. ona koja su se pokazala najučinkovitijima. Naravno, ima još puno…

Ricinus (Ricinus communis)
Gusto ulje koje se preporučuje za kosu, trepavice i nokte. Jača i potiče rast. Naročito je privlačno zbog cijene koja je dosta niska.

Konoplja (Cannabis sativa)
Ulje koje se sve češće spominje u formulacijama za njegu suhe kože, ali i kod noktiju. Poznata je formulacija za jačanje koja se sastoji od biljnog ulja konoplje i eteričnog ulja limuna.

Chaulmoogra (Hydnocarpus laurifolia)
Osim što potiče rast noktiju, chaulmoogra je specifična po tome što djeluje protuupalno i antibakterijski. Zbog tog svojstva koristi se kod često upaljenih i bolnih zanoktica.

Njega noktiju lakiranje

Pšenične klice (Triticum vulgare)
Poznato po svom visokom udjelu vitamina E, ulje pšeničnih klica jača nokte i potiče njihov rast.

Pracaxi (Pentaclethra macroloba)
Pracaxi (čita se ‘prakaši’) je ulje koje ne mogu dovoljno nahvaliti. Djeluje kao pravi regenerator na kosu, zaglađuje kožu, pomaže kod strija, ožiljaka i hiperpigmentacije. Ako se primjenjuje na noktima, nahranit će ih i pomoći u sprječavanju pucanja i listanja.

Sapote (Pouteria sapota)
Sapote će potaknuti rast noktiju i spriječiti njihovo lomljenje i listanje. Također će pomoći kod upaljenih zanoktica jer umiruje kožu.

Murumuru (Astrocaryum murumuru)
Čvrsti, tvrdi maslac koji štiti i hrani suhe, krhke nokte. Zbog svoje tvrdoće omogućuje izradu jako dobrih balzama bez upotrebe pčelinjeg voska. Murumuru se treba prvo rastopiti u vodenoj kupelji, nakon toga mu se dodaju biljna i eterična ulja.

Eterična ulja za njegu noktiju

Smatram da ako se odaberu dobra biljna ulja za nokte, eterična ulja možda i nisu toliko potrebna. No, uvijek je zgodno malo ‘oplemeniti’ uljne mješavine.

Eterično ulje koje se najčešće spominje kod njege noktiju je limun. On će pomoći kod učvršćivanja, a također će i djelovati na uklanjanju ružnih žućkastih mrljica na noktima.

Uz limun mogu se koristiti i eterična ulja atlaskog cedra (potiče rast), čempresa ili ružmarina cineola (potiču cirkulaciju), čajevca (antibakterijsko i protugljivično djelovanje), ylang-ylanga (daje sjaj noktima)…

Kako napraviti mješavinu za njegu noktiju

Možete i sami pretpostaviti da je ogroman broj formulacija koje se mogu napraviti za njegu noktiju. Od ulja koja sam navela svako možete koristiti samostalno, mada je uvijek zgodno raditi mješavine koje će spojiti višestruko djelovanje.

Slijede dvije formulacije koje su mi se uvijek pokazale vrlo učinkovitima.

Uljni serum za jačanje noktiju
  • 5ml biljno ulje konoplja
  • 2,5ml biljno ulje ricinus
  • 2,5ml biljno ulje pracaxi
  • 5 kapi eterično ulje limun
Balzam za njegu noktiju
  • 3g maslac murumuru
  • 7g biljno ulje sapote
  • 5 kapi eterično ulje ružmarin kt. cineol

Serum ili balzam se utrljavaju u nokte jednom do dva puta dnevno (možete i češće, ako vam je praktično). Koriste se vrlo male količine- deblji sloj neće biti učinkovitiji, a prsti će vam biti masni.

Redovitim korištenjem ovakvih mješavina nokti će zaista postati čvršći, otporniji i zdraviji.
Ako lakirate nokte, tada barem nanosite mješavinu na kožicu oko nokta. Svakako bi bilo dobro s vremena na vrijeme malo odmoriti nokte, skinuti lak i pustiti ih da dišu i slobodno upijaju hranjive sastojke biljnih ulja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *