Dišni sustavFitoaromaterapija

Kako napraviti biljni sirup za kašalj

Kako napraviti sirup za kašalj

Čim dođe hladnije vrijeme, vrlo smo podložni različitim infekcijama i to uglavnom dišnog sustava. Kada se patogeni organizmi nastane u našim plućima, rezultat je dodatna sluz koju tada tijelo pokušava izbaciti van kašljem.

Često posežemo za sirupima, a kada biste znali koliko je jednostavno napraviti biljni sirup u kućnoj radinosti, sigurno biste ga stalno sami izrađivali.

Materijal koji vam treba za izradu dobrog prirodnog sirupa su isti kao i za izradu čaja: voda, biljke i med.
Ako ste početnik u fitoterapiji i niste previše upoznati s djelovanjem biljaka, bez brige. Postoji nekoliko vrlo poznatih biljaka za koje ste sigurno čuli, a od kojih se može napraviti sirup.

Važno je znati da nije uvijek dobro odabrati sirupe ili pripravke koji zaustavljaju kašalj (oni se zovu antitusici). To često radimo kod djece, jer naravno žao nam je kada dijete snažno kašlje i muči se s time, i želimo da se po noći dobro naspavaju. Tada koristimo sirupe protiv kašlja.
No, ako gledate logiku da se putem kašlja izbacuje sluz koja se stvara kao reakcija organizma na bolest, tada je daleko mudrije koristiti pripravke koji razrjeđuju tu sluz i potiču iskašljavanje kako bi se tijelo što prije i bolje pročistilo.
Antitusici, bilo biljni ili proizvedeni u laboratoriju, dobro dođu jedino ako se radi o dugotrajnom suhom i grčevitom kašlju. U tom slučaju je potpuno opravdano njihovo korištenje.

Za sve ostale slučajeve, kada je kašalj i malo produktivan, dobro je koristiti mukolitike koji razrjeđuju sluz i ekspektoranse koji potiču iskašljavanje.

Napraviti sirup za kašalj je vrlo jednostavno- ako ste ikada skuhali čaj, onda ćete znati napraviti i sirup.

Postupak ide ovako: Izvažite 25g biljke i prelijte s 2,5 dcl proključale vode. Poklopite i ostavite 15-20 minuta. To može biti i 30 minuta, s time da tu i tamo promiješate kako bi se ljekovite tvari ravnomjernije rasporedile u tekućini. Zatim procijedite i dodajte 60g meda ili nekog drugog sladila prema želji (dolazi u obzir agavin sirup, rižin slad, ječmeni slad ili nešto slično tome). Sirup ulijte u staklenu bočicu i eventualno dodajte par kapi eteričnog ulja za okus- na primjer eterično ulje slatke naranče odlično poboljšava okus sirupa, stavlja se 4 kapi na ovu količinu sirupa.
Prema želji, možete dodati i vitamin C ili na primjer matičnu mliječ. Zgodno je dodavati i hidrolate poput čajevca, eukaliptusa ili bora u ohlađeni sirup. Pričekajte dok sirup ne dosegne sobnu temperaturu i onda ga čuvajte u hladnjaku.
Rok trajanja ovakvog sirupa je nekih 10-tak dana, ako se čuva u hladnjaku. Toliko, čak i manje, će vam trebati da ga iskoristite do kraja.

Preporučene doze uzimanja ovakvog sirupa su 3 puta na dan po jedna jušna žlica za odrasle, 3 puta po dvije čajne žličice za školsku djecu i 3 puta pa jedna čajna žličica za djecu stariju od godine dana. Sirup se uzima prije jela.

Koje biljke koristiti?

Priroda nudi cijeli pregršt biljaka koje su dobre za dišni sustav. Neke potiču iskašljavanje, neke razrjeđuju sluz, a neke zaustavljaju suhi i grčeviti kašalj.
Cvijet crnog sljeza smiruje podražaj na kašalj, list bijelog sljeza smiruje nadražujući suhi kašalj, timijan i majčina dušica su antiseptici, cvijet i korijen jaglaca, te plućnjak olakšavaju iskašljavanje i razrjeđuju sluz, islandski lišaj, biljni antibiotik, olakšava suhi kašalj, trputac se koristi i kod bronhitisa, anis i komorač koji, uz odlično djelovanje na dišni sustav, daju vrlo ugodan okus sirupu.

Ima još biljaka koje dobro djeluju na dišni sustav, a u jednom od budućih blogova obradit ću detaljnije sve te biljke.

Kod izrade sirupa možete kombinirati biljke prema želji, potrebama i njihovom djelovanju.
Meni najdraži sirup, vrlo ugodnog okusa i odličnog djelovanja se sastoji od cvijeta crnog sljeza, timijana i anisa.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Crni sljez

15g

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Anis

5g

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Timijan

5g

Omjeri za količinu jednog sirupa su:
15g cvijet crnog sljeza
5g anisa i
5g timijana.

Kombinacije su beskonačne, pa možete u ovom receptu zamijeniti timijan s majčinom dušicom, anis s komoračem, pa ćete dobiti vrlo sličan sirup. Ili, umjesto crnog sljeza možete koristiti islandski lišaj ili plućnjak.
Na vama je da eksperimentirate i isprobate koji vam najbolje djeluje.

Važno je i koristiti kvalitetni materijal- biljka treba biti uzgojena na čistom području, uz pravilno branje i sušenje. No, to je već dublja teorija fitoterapije u koju neću sada ulaziti.

Iskoristite snažnu ljekovitost biljaka i okušajte se u izradi vlastitog prirodnog biljnog sirupa za kašalj- vidite i sami da ga je vrlo jednostavno napraviti, a s rezultatom ćete sigurno biti zadovoljni.

Kako napraviti 2u1 balzam protiv kašlja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *