Fitoaromaterapija

Kako na prirodan način liječiti psorijazu?

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na portalu Naturala, 12.12.2015., kao odgovor na pitanje čitateljici u kolumni ‘Pitaj stručnjaka’.

Pitanje:
Moje pitanje vezano je kako uz način života s psorijazom tako i sa preporučenom prehranom i pripravcima na prirodnoj bazi.
Naime radi se o djetetu starom 12 godina. Psorijaza se javlja drugi puta. Prvi puta se pojavila u vrtićkoj dobi. Okidač je bio streptokok u grlu, dokazan brisom. Nakon terapije penicilinom i pripravcima za mazanje promjena psorijaza se potpuno povukla do prošle zime kada su doslovno buknule promjene na tijelu, najviše na trupu, u manjoj mjeri na jednoj strani lica, par flekica po rukama i nogama i nešto jače perutanje vlasišta.
Iako je i ovaj puta dijagnoza psoriaza gutata uzročnik nije pronađen. Brisevi nosa i grla su uredni. Par mjeseci prije pojavljivanja psorijaze bilo je problema s virusnim bradavicama na stopalu što je riješeno smrzavanjem kod dermatologa te sa proljevom i povraćanjem najvjerojatnije se radi o virusu jer u stolici nisu pronađene bakterije.
Ovaj puta psorijaza se ne povlači. Čim se promjene prestaju mazati kremom ponovo se vraćaju. Kreme su uglavnom kortikosteroidne ili na bazi salicilne kiseline.
Nastojala sam djetetu promijeniti način prehrane da se tijelo što više očisti no prilično je tvrdoglavo i tjera po svome.
Koja je vaša preporuka za kreme na prirodnoj bazi? Eventualne druge terapije i pretrage koje bismo mogli napraviti?

Psorijaza je imunološka bolest kože koja ima nekoliko podtipova. Vaše dijete ima kapljičasti oblik psorijaze (psoriasis guttata), koji je najčešći kod djece. Kao što se i dogodilo u Vašem slučaju,  promjena na koži je obično potaknuta streptokoknom infekcijom gornjih dišnih putova.

Ukoliko ste se zaista odlučiti pristupiti ovom problemu prirodnom terapijom, možete biti sigurno da ste donijeli dobru odluku. Naime, kreme koje ste do sada koristili (naročito kortikosteroidne kreme) djeluju u periodu trajanja tretmana, a kada se prestanu koristiti, problem se vraća, ponekad čak i u većoj mjeri.

Prvo što trebate napraviti je prihvatiti da je terapija za psorijazu dugotrajna i zahtjeva veliku posvećenost, upornost i vjeru. Bit će boljih i lošijih perioda, koje treba prihvatiti kao takve.

Vrlo je važno da razgovarate sa svojim djetetom i objasnite mu o kakvoj bolesti se radi, koju terapiju je potrebno primjenjivati. Vaše dijete više nije malo i sasvim je u redu da bude potpuno svjesno zašto treba raditi određene stvari. To spominjem jer ste napisali da ste bezuspješno pokušali uvesti promjene prehrane. Objasnite djetetu zašto je to potrebno. Obzirom da je psorijaza izrazito psihosomatska bolest, između ostalog je od osobite važnosti i osobnost bolesnika, te povjerenje između bolesnika i terapeuta.

Uz to, pacijenti oboljeli od psorijaze, kako bi se bolest što rjeđe i manje pojavljivala, trebaju voditi zdrav život, bez pretjeranog stresa te održavati dobru higijenu (i fizičku i psihičku).

Svjesna sam da ovo sve nije baš lako kada se radi o djetetu kojemu se trebaju „nametnuti“ neke promjene, ali trebate znati da postupate u najboljem interesu svog djeteta. Ponavljam, Vaše dijete ima pravo znati zbog čega se sve to događa. Nakon početnog bunta (a to nam je svima urođeno – borba protiv promjene), vjerujem da će i uvođenje nove prehrane, čišćenje organizma i sve ostalo što spada u terapiju biti lakše provoditi.

Terapija „iznutra“

Ovo je ustvari najvažniji dio terapije koja se nikako ne smije preskočiti.

1. drenaža- čišćenje organizma

Čišćenje organizma, primarno ciljano na jetru, je prvi korak kod svih bolesti, a naročito kod kožnih oboljenja.

Ovaj tretman je potrebno izvoditi tri puta godišnje u pravilnim razmacima. Bez obzira koji način čišćenje odabrali, svaka kura traje 3 tjedna (21 dan).

Ako do sada niste provodili kuru čišćenje, preporučujem da za prvi put napravite dvije kure zaredom, s razmakom od tjedan dana (znači tri tjedna čišćenja, pa pauza tjedan dana, pa opet tri tjedna čišćenja).

Spomenut ću nekoliko načina na koje to možete obaviti – svi su dobri i podjednako učinkoviti, Vi samo trebate odabrati koji Vam (i Vašem djetetu) najbolje odgovara.

a) čišćenje jetre čičkom

Čaj odnosno dekokt čička se priprema na slijedeći način: 1 jušna žlica korijena čička se kuha  u 3,5dcl vode 10 minuta, nakon toga se procijedi.

Ovakav čaj se prije tri puta na dan, nezaslađen, prije obroka, tijekom tri tjedna.

Iako je terapija čičkom financijski najpovoljnija, trebam napomenuti da je takav čaj dosta gorak, pa ga djeca (a ni odrasli) ne vole piti. Isto tako, može biti problem kod spravljanja, jer je dekokt potrebno skuhati svježe tri puta na dan.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija
b) čišćenje jetre zelenom glinom

Za oralne potrebe, zelena glina treba biti ventilirana (pročišćena)- takva glina vrlo često daje dobre rezultate kod psorijaze.

Kako je koristiti:
Navečer umiješajte jednu čajnu žličicu gline u 1,5dcl vode.

Prvi tjedan – glina se pije ujutro, na tašte, ne miješajući je (ostaviti talog na dnu čaše).

Drugi tjedan – ujutro promiješajte glinu u vodi drvenom žlicom, ostavite da malo odstoji i zatim se pije “glinena voda” na tašte. Ostane malo taloga.

Treći tjedan – promiješajte glinu i vodu drvenom žlicom, sve se zajedno popije na tašte.

Ovo je također financijski povoljan način čišćenja, a glinena voda nije toliko strašna po okusu. Prednost je što se uzima samo jednom dnevno.

b) čišćenje jetre hidrolatom paprene metvice

Vrlo jednostavan način čišćenja jetre.

Doze se kreću od 5ml do 30ml hidrolata na dan (ovisno o starosti i težini osobe, te o težini problema s kožom), tijekom 21 dana.

Ne znam kolika je kilaža Vašeg djeteta, ali u principu djeca od 12 godina već mogu uzimati doze za odrasle. Zato, slobodno koristite maksimalnu dozu od 30ml. Paprenu metvicu možete uzimati na nekoliko načina:

i) ujutro i navečer po 15ml hidrolata, pomiješano s vrlo malo vode;
ii) ukoliko Vaše dijete ima naviku tijekom dana piti dosta tekućine, možete ukupnu količinu hidrolata (30ml) pomiješati s 1-2 litre vode, te neka polako pije tijekom dana.

Jedna jušna žlica otprilike 15ml hidrolata, jedna čajna žličica je otprilike 5ml.

Hidrolat paprene metvice je vrlo ukusan, pa ne bi trebalo biti problema s ovim načinom čišćenja. Ako je potrebno, hidrolat se može umiješati i u sok ili hladan čaj.

b) čišćenje jetre eteričnim uljima

Ukoliko ste zainteresirani za ovu opciju, molim da se obratite stručnom aromaterapeutu za upute o dozama ili eventualnu izradu kapsula.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

2. Oralno uzimanje biljnih ulja

Uz čišćenje jetre, obavezno je oralno uzimanje biljnog ulja noćurka (Oenothera biennis) kroz duži period vremena (2 mjeseca ili dulje, uz ponavljanje prema potrebi).

Noćurak se uzima u dozi od jedne čajne žličice, tri puta nad dan nakon jela. Okus nije previše ugodan nekim ljudima, pa se može pomiješati sa sokom, medom, sladom ili sl.

Na tržištu postoje i kapsule s uljem noćurka, koje su praktične za uzimanje. Doziranje takvih kapsula je po preporuci proizvođača

Dermalna terapija

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Dermalna terapija uključuje mješavinu koja se izrađuje od biljnih ulja kalofila (Calophyllum Inophyllum), ploda divlje ruže (Rosa rubiginosa), macerata nevena (Calendula officinalis), nara (Punica granatum) i zobi (Avena sativa). Uključuju se eterična ulja narda (Nardostachys jatamansi), smriče (Juniperus oxycedrus), ružmarina verbenona (Rosmarinus officinalis CT verbenone) i tanacetuma (Tanacetum annuum). Ukoliko niste vični u izradi takvih pripravaka, najbolje je da se obratite stručnom aromaterapeutu.

Uz navedenu uljnu mješavinu koriste se hidrolati njemačke (Chamomilla matricaria) ili rimske kamilice (Chamaemelum nobile), hamamelisa (Hamamelis virginiana), ili nevena (Calendula officinalis), koji se nanose prije uljne mješavine.

Prehrana

Već ste spomenuli da ste pokušali promijeniti način prehrane, znači svjesni ste da je i to potrebno. Prehrana svakako utječe na stanje naše kože te je od izuzetne važnosti da ona bude ispravna ukoliko se radi o kožnom oboljenju.

Dobro je da se Vaše dijete hrani raznovrsno, sezonski i hranom s našeg podneblja. Pretpostavljam da ne trebam objašnjavati koja se  hrana treba izbjegavati – slane grickalice, gazirani sokovi, masna, presoljena i pržena hrana…

I za kraj još ću samo spomenuti  da je učinak sunca i kupanja u morskoj vodi izuzetno blagotvoran za bolesnike oboljele od psorijaze, pa ukoliko ste u mogućnosti, bilo bi dobro da svom djetetu omogućite što dulji boravak na moru tijekom ljetnih mjeseci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *