Fitoaromaterapija

Biljke kod menopauze i PMS-a

Biljke kod menopauze i PMSa

1989. godine Laurie Anderson pjevala je u svojoj pjesmi ‘Beautiful Red Dress’:

Well they say women shouldn’t be the president
‘Cause we go crazy from time to time

Istina je da znamo „poludjeti“ s vremena na vrijeme, a tko nam može zamjeriti? Promjena hormona u našem tijelo može uzrokovati pravi kaos koji onda rezultira raznim simptomima, bilo emocionalnim, bilo fizičkim.

Takve promjene i simptome najviše osjećamo tijekom PMS-a i menopauze.

Logično je da što smo zdravije i što bolje općenito pazimo na sebe i svoje tijelo, to će PMS i klimakterij biti lakši za podnijeti. No, što kada bez obzira na uredan životni stil ipak osjećamo cijeli niz neugodnih simptoma? Upoznajte se sa ‘ženskim’ biljkama koje će vam olakšati život i povećati njegovu kvalitetu.

Cimicifuga kod menopauze klimakterija

Cimicifuga ublažava simptome menopauze

Cimicifuga (Cimicifuga racemosa) je biljka koja se vjerojatno najčešće spominje u kontekstu menopauze ili klimakterija. Sadrži fitoestrogene koji mogu nadomjestiti hormon estrogen kojeg se proizvodi sve manje tijekom predmenopauze i menopauze. Iako sam mehanizam djelovanja ove biljke nije potpuno jasan, brojne studije su potvrdile da ona u velikom postotku olakšava simptome klimakterija.

Simptomi klimakterija i menopauze mogu biti psihički i fizički. Najkarakterističniji simptom su valunzi- napadaji vrućine, no od fizičkih simptoma žene mogu iskusiti i noćna preznojavanja, lupanje srca, glavobolje i migrene, osjetljivost grudi, suhu rodnicu i naravno slabije ili obilnije izljevi krvi te neredovite menstruacija kao uvod u menopauzu. Popis se nastavlja…
Psihičke manifestacije znaju biti promjene raspoloženja, nesanica, tjeskoba, napadaji panike, depresija, loša koncentracija, zaboravnost…

Cimicifuga kao alternativa hormonskoj terapiji uvelike pomaže i kod fizičkih i psihičkih simptoma. Prva olakšanja mogu doći čak nakon 20-30 dana korištenja pripravaka s cimicifugom, mada neki proizvođači produžuju taj rok na 6-8 tjedana. Terapija bi trebala trajati onoliko dugo koliko su prisutni simptomi.

Cimicifuga dolazi u obliku alkoholnih tinktura, glicerilnih otopina i kapsula/tableta.

Konopljika za PMS i klimakterij

Konopljika kod PMS-a

Konopljika (Vitex agnus-castus), mediteranska je biljka koja se često naziva „ženski lijek“. Podjednako može djelovati i kod žena i kod muškaraca: kod žena za ublažavanje simptoma PMS-a, a kod muškaraca kao anafrodizijak.

Simptomi PMS-a mogu biti različiti: razdražljivost, nesanica, strah, depresija, napadaji plača, pojačani apetit (naročito želja za slatkim), glavobolja, slabost, umor, lupanje srca, akne, bolne grudi, povećanje težine…

Konopljika može pomoći kod svih tih simptoma, a naročite se ističe njena djelotvornost kod bolnih grudi, nadutosti i akni. Korištenjem također se može regulirati ciklus, umanjiti bol tijekom menstruacije kao i smanjiti obilatost krvarenja.

Terapija se treba koristiti od 5.-25. dana ciklusa, ili jednostavno sve dane osim tijekom menstruacije. Preporučuje se koristiti pripravke konopljike tijekom 3 ciklusa, a tada napraviti pauzu od nekoliko mjeseci.

U zakonodavstvu Hrvatske, konopljika je na žalost loše prošla. Preporučene količine koje proizvođači moraju točno navesti na pripravcima su daleko premale da bi bile učinkovite. Zato se uvijek posavjetujete sa stručnim fitoterapeutom, kako biste ipak uzimali dovoljno djelatnih tvari koje će pružiti rezultat.

Uz simptome PMS-a, konopljika pomaže i kod simptoma menopauze, pa se ove dvije biljke mogu i kombinirati.

Vrkuta za sve ženske tegobe

Vrkuta za sve ženske tegobe

Vrkuta (Alchemilla vulgaris) ili gospin plašt, biljka je koja se preporučuje za sve ženske tegobe. Pomaže  kod PMS-a, menstrualnih tegoba, menopauze. Kao dodatna terapija koristi se i kod upale jajnika, gljivičnih infekcija, iscjedaka i općenito kod urogenitalnih poteškoća.

Vrkuta se može kombinirati s rusomačom (Capsella bursa pastoris) kako bi se umanjilo preobilno krvarenje tijekom menstruacije.

Primijećeno je i njeno djelovanje na jačanje stijenke maternice, što može značiti olakšavanje poroda kao i ublažavanje bolova tijekom menstruacije.

Uglavnom dolazi u obliku infuza (čaja) koji se pije po jednu šalicu tri puta dnevno.

Ostale biljke koje pomažu kod ženskih tegoba

Postoji cijeli niz biljaka koji sadrži fitoestrogene i koji se mogu koristiti kod PMS-a, klimakterija, menstrualnih tegoba i općenito kod hormonalnog disbalansa. Neke od njih su crvena djetelina (Trifolium pratense), soja (Glycinemax), alfa-alfa (Medicago sativa), maca (Lepidium Peruvianum), noćurak (Oenothera biennis)

No, uz biljke koje sadrže fitoestrogene nemojte zaboraviti posegnuti i za biljkama koje ublažavaju simptome koji karakteriziraju menopauzu i PMS, no ne moraju nužno biti posljedica tih stanja.

Matičnjak (Melissa officinalis) se koristi kod stresa, nesanice i napetosti, a pogotovo dobro djeluje kod ljudi koji zbog stresa imaju probavne tegobe.
Kamilica (Matricaria chamomilla) umiruje i djeluje izrazito spazmolitički (ublažava grčeve) i protuupalno.
Glog (Crataegus monogyna, C. oxyacantha) umiruje ubrzano lupanje srca, a pomoći će i kada ne možemo doći do daha, te kod nesanice uzrokovane nervozom.
Pasiflora (Passiflora incarnata) djeluje izuzetno umirujuće, pomaže kod napadaja panike i nesanice (naročito kada uspijemo zaspati ali se često budimo tijekom noći).

Uz biljke i biljne pripravke, nemojte nikada zaboraviti: zdrav životni stil je najbolja garancija za visoku kvalitetu života. Pazite na uravnoteženu prehranu, dovoljan unos tekućine, rekreaciju, puno svježeg zraka, dovoljno odmora… Pogotovo kod žena koje su iskusile što znači neuravnoteženost hormona, okušajte se u raznim tehnikama smirivanja i bivanja samih sa sobom. U kombinaciji s fitoterapijom, vjerujte da ćete si napraviti veliku uslugu.

Napomena:
Ako je biljno i prirodno, ne znači da je bezopasno!
Uvijek se savjetujete s liječnikom ili fitoterapeutom prije početka terapije, naročito kod biljaka koje utječu na hormonalni sustav.

Well I was down at the Zig Zag
That’s the Zig Zag Bar & Grill
And everybody was talking at once
And it was getting really shrill.
And I’ve been around the block
But I don’t care I’m on a roll – I’m on a wild ride
‘Cause the moon is full and look out baby –
I’m at high tide.

I’ve got a beautiful red dress
And you’d look really good standing beside it.
I’ve got some beautiful new red shoes
And they look so fine
I’ve got a hundred and five fever
And it’s high tide.

Well just the other day I won the lottery
I mean lots of money
I got so excited I ran into my place and i said:
HEY! Is anybody home?
Nobody answered but I guess that’s not too weird
Since I live alone.

I’ve got a beautiful red dress
And you’d look really good standing beside it. Girls?
We can take it
And if we can’t
we’re gonna fake it
We’re gonna save ourselves, save ourselves
We’re gonna make it
And if we don’t we’re gonna take it
We’re gonna save ourselves, save ourselves

Well they say women shouldn’t be the president
‘Cause we go crazy from time to time
Well push my button baby here I come
Yeah look out baby I’m at high tide

I’ve got a beautiful red dress
And you’d look really good standing beside it.
I’ve got a little jug of red sangria wine
And we could take little sips from time to time
I’ve got some bright red drop dead lips
I’ve got a little red card and mechanical hips
I’ve got a hundred and five fever!

OK! OK! Hold it!
I just want to say something.
You know, for every dollar a man makes
A woman makes 63 cents.
Now, fifty years ago that was 62 cents.
So, with that kind of luck,
It’ll be the year 3, 888
Before we make a buck.
But hey, girls?

We can take it
And if we can’t we’re gonna fake it
We’re gonna save ourselves, save ourselves
(Yeah tell it to the judge)
We’re gonna make it
And if we don’t we’re gonna take it
We’re gonna save ourselves, save ourselves
We’ve got a fever of a hundred and five
And look baby It’s high tide.

Well I could just go on and on and on…
But tonight
I’ve got a headache

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *