Eterična uljaFitoaromaterapijaPodcast

Povratak u školu

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Početak školske godine ne označava samo novi krug obaveza, kako za djecu tako i za roditelje, nego i dolazak jeseni, hladnijeg vremena i kao posljedica, raznih bolesti. Tu prije svega mislim na dišne poteškoće i virusne infekcije, ali tijekom jeseni i zime suočavamo se i s umorom, depresijom, stresom i općenito svim posljedicama oslabljenog imuniteta.

Aromaterapija i fitoterapija imaju odlične i izrazito učinkovite odgovore na sve to, a na vama je da se pripremite, prije svega u smislu nabavke potrebnih eteričnih ulja i čajeva koji će vam pomoći da ostanete zdravi, ili ako ništa, da budete što manje i kraće bolesni.

U mojoj dosadašnjoj praksi savjetovanja i izrade pripravaka vrlo često mi se događa da me netko nazove s nekim problemom koji se treba više-manje hitno riješiti: dijete je dobilo gripu, ili počelo kašljati, nos je začepljen ili curi i slično. To su sve stanja koja je potrebno što prije tretirati kako se situacija ne bi pogoršala i kako bi olakšanje došlo što prije. Tada, prije nego što ponudim da napravim odgovarajuću mješavinu, prvo pitam: „Što imaš od ulja?“. Naravno da je daleko lakše ako osoba već ima određenu zalihu eteričnih ulja i čajeva doma, pa ih može sama smiješati prema mojim uputama, nego da se čeka da ja to napravim i pošaljem. Iz tog razloga je uvijek dobro da imate određenu zalihu ulja i čajeva, koja tada možete odmah iskoristiti ako dođe do bolesti.

Jer kod svake poteškoće, najvažnije od svega je odmah reagirati- tako se u većini slučajeva izbjegnu dodatne komplikacije.

Da biste se dobro pripremili za izazove jeseni i zime, nije potrebno nabavljati veliki broj ulja, a sada ću objasniti koja su to.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Pod broj jedan ću staviti jedno od najpoznatijih eteričnih ulja- čajevac.

Sasvim zasluženo čajevac ima reputaciju odličnog antiseptika, jer djeluje i protiv bakterija i gljivica i virusa i parazita. Uz to, redovitim korištenjem povoljno djeluje na imunitet.

Čajevac se može koristiti kod poteškoća uho-grlo-nos sustava, gljivičnih infekcija, afta, kašlja, vaginitisa i cistitisa, herpesa i kod problematične kože s prištićima.
Najjednostavniji način korištenja čajevca je u difuzeru ili spreju za osvježavanje prostora. Njegovo antiinfektivno djelovanje će dobro spriječiti širenje različitih mikroba.
Aromatiziranje zraka služi prvenstveno kao prevencija zaraze, a naravno treba se primjenjivati i tijekom bolesti, kako bi se pročistio zrak.

Čajevac se koristi i kod inhalacija kod prehlade, začepljenog nosa, sinusitisa, kašlja i bolnog grla. Inhalacije parom se mogu izvesti vrlo jednostavno: u vruću vodu koja se pari dodajte 1-2 kapi eteričnog ulja, nagnite se nad lončić i udišite paru. Nakon 2-3 minute kapnite još jednom 1-2 kapi eteričnog ulja i ponovno udišite. Prekrivanje glave ručnikom nije potrebno.

Još jedan način korištenja čajevca je u uljnim mješavinama koje se nanose na prsa, leđa i stopala. U 10ml biljnog ulja nakapajte 20 kapi eteričnog ulja čajevca za nanošenje na prsa i leđa ili 60 kapi za nanošenje na stopala. Takva mješavina se nanosi 3-5 puta dnevno u tankom sloju.

Čajevac je izvanredno ulje za mnoge poteškoće, a kada ga dodatno kombiniramo s nekim eteričnim uljem koje djeluje snažno protiv virusa, tada je djelovanje izrazito učinkovito, pogotovo tijekom širenja virusnih infekcija.
Odlično protuvirusno djelovanje ima drugo ulje koje sugeriram da nabavite, a to je eukaliptus radiata, koje se koristi i kod poteškoća gornjeg dišnog sustava poput začepljenog nosa ili upala sinusa.

Za sve što sam spomenula kod čajevca (difuzer, inhalacije, uljne mješavine), pomiješajte u jednakim omjerima čajevac i eukaliptus radiatu.

Uz eukaliptus radiatu ulja najboljeg protuvirusnog djelovanja su ravensara i niauli.

Jesen i zima nose i veliku dozu stresa, pa je odlična ideja imati i neko umirujuće ulje pri ruci. Tu zaista imate veliki izbor: naravno lavanda i klon super lavandina, pa rimska kamilica, tamjanovac, mažuran, melisa, limunovac, ylang-ylang, citrusi poput mandarine, grejpa, bergamota i petit grain citrusa.
Umirujuće ulje koristite u difuzeru, a možete si napraviti i jednostavan, umirujući parfem.

Primjer zgodnog umirujućeg parfema je

8 kapi petit graina gorke naranče
12 kapi rimske kamilice
28 kapi slatke naranče
do 15 ml biljno ulje jojoba ili alkohol.

A ako nemate difuzer i ne želite izrađivati parfem, onda jednostavno kapnite 1-2 kapi eteričnog ulja na papirnatu maramicu i duboko udahnite nekoliko puta.

Ako niste sigurni koje umirujuće ulje biste uzeli, a želite nabaviti samo jedno, sugeriram da to bude lavandin klon super. Nije preskupo, ima dobro umirujuće djelovanje, a istovremeno ga možete koristiti i protiv ušiju.

Od eteričnih ulja, još je zgodno imati i limun, jer odlično se miješa s čajevcem i eukaliptusom radiatom u mješavinama za difuzer. Ako imate sva tri ulja, mješavina za difuzer ili sprej glasila bi:

eukaliptus radiata 25%
čajevac 25%
limun 50%

Limun će pružiti ugodan citrusan miris mješavini (koja će tada vrlo vjerojatno ugodno mirisati svim ukućanima), a čajevac i eukaliptus radiata će zaštititi od infekcija.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Uz eterična ulja naravno da je dobro imati i određenu zalihu čajeva. Čak i oni koji ne piju čajeve tijekom cijele godine (poput mene) posegnu za njima kada zahladi.

Kao čaj za svaki dan sugeriram šipak, lipu ili bazgu. To su klasični čajevi koji se piju kod prehlada, upala grla i bronhitisa. Uz njih možete nabaviti i cvijet crnog sljeza koji olakšava iskašljavanje i razrjeđuje sluz dišnih puteva, korijen bijelog sljeza ako mislite raditi prirodne kapi za nos, komorač ili anis koji poboljšavaju okus svakog čaja ili islandski lišaj koji se naziva i biljnim antibiotikom.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Uz sve navedeno možete nabaviti još neka druga ulja, ako imate često određene poteškoće i znate da ih možete očekivati.
Tako, ako često imate sinusitis, nabavite i eterična ulja čempresa i ružmarina verbenona, kod uhobolje trebat će vam i timijan linalol, kod suhog kašlja pomaže eukaliptus globulus, za prevenciju zaraze ušima nabavite još i geranij, a kod upaljenog grla koristite hidrolat čajevca.

Jesen i zima mogu biti vrlo iscrpljujući, pogotovo ako imate djecu koja često obolijevaju. Zato je dobro nabaviti barem nekoliko eteričnih ulja i čajeva, koja ćete imati na zalihama kako biste mogli odmah reagirati kod prvog znaka oboljenja. Osnova svega je čajevac + eukaliptus radiata, a na to možete još nadograđivati s citrusima, umirujućim uljima ili eteričnim uljima za specifične potrebe.

Konkretno kako napraviti mješavine kod dišnih tegoba obrađivat ću na jednoj od budućih radionica.


Poslušajte podcast Početak školske godine

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *