Dišni sustavEterična uljaFitoaromaterapijaHidrolati

Koja eterična ulja koristiti u difuzeru tijekom zime

Koja eterična ulja koristiti u difuzeru

Eterična ulja su vrijedan saveznik tijekom zime, njihovo korištenje u difuzeru pročišćava zrak i blagotvorno djeluje na dišni sustav. Kako ih koristiti?

Vrste i korištenje difuzera

Korištenjem difuzera raspršujemo sitne kapljice eteričnih ulja u prostoriju, naravno bez zagrijavanja. Ovo je vrlo važno jer jedino na takav način eterična ulja mogu zadržati svoju cjelokupnu ljekovitost.

Dvije su glavne vrste difuzera na tržištu:

-difuzeri koji raspršuju samo eterična ulja;
-difuzeri koji raspršuju eterična ulja i vodu (poznati ultrazvučni difuzeri).

Obje vrste difuzera su dobre za korištenje, no naravno svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke.

Difuzeri koji raspršuju samo eterična ulja

Princip korištenja
Čista eterična ulja, bez dodataka, se uliju u stakleni dio difuzera i difuzer se uključi. Pomoću pumpe eterična ulja se tada raspršuju u prostoriju u obliku vrlo sitnih kapljica.

Prednosti
Ovaj difuzer je vrlo jednostavno koristiti jer se može uliti veća količina ulja koja će potrajati i nekoliko dana. Znači, difuzer samo uključujete i isključujete prema potrebi.
Prostorija se vrlo brzo aromatizira eteričnim uljima, čak i ako se radi o većoj kvadraturi. Jačina izbacivanja eteričnih ulja se uglavnom može regulirati.

Nedostaci
Jačina izbacivanja eteričnih ulja se može regulirati, ali ne i trajanje rada (ne postoji opcija da se difuzer nakon nekog vremena sam isključi ili da se periodički uključuje i isključuje). Zato je važno paziti da se ne zaboravi na uključen difuzer– može doći do prevelikog zasićenja eteričnih ulja u prostoriji, što je naročito opasno za djecu ili kućne ljubimce.

Najbolji način korištenja je uključiti difuzer na nekoliko minuta (duljina rada difuzera ovisi o veličini prostorije, željenom učinku, vrsti eteričnih ulja koja se koriste…), zatim ga isključiti, te ga ponovno uključiti tek za sat-dva ili prema potrebi.

U slučaju da neko vrijeme ne koristite difuzer, a ostavite eterična ulja u staklenom spremniku, ona mogu oksidirati ili čak zgusnuti, što može oštetiti difuzer kada ga ponovno uključite.

Staklena posuda se treba povremeno oprati sapunicom i toplom vodom. Ukoliko je oštetite ili se razbije, nadomjesna posuda je skupa u odnosu na cijenu difuzera.

Difuzeri koji raspršuju eterična ulja i vodu (ultrazvučni difuzeri)

Princip korištenja
U unutarnju posudu difuzera ulije se destilirana voda (ili prema želji hidrolat- vidi korištenje eteričnih ulja za bebe) i nakapa se 10-15 kapi eteričnih ulja. Pomoću ultrazvuka stvaraju se sitne kapljice eteričnih ulja i vode koje se tada raspršuju u prostoriju. Nakon nekoliko sati rada vjerojatno će biti potrebno ponovno nakapati nekoliko kapi ulja.

Ultrazvučni difuzer za eterična ulja i hidrolate

Prednosti
Ovakva vrsta difuzera neće toliko intenzivno napuniti prostoriju eteričnim uljima. Većina ih dolazi s opcijama stalnog rada i rada s automatskim uključivanjem i isključivanjem. To je velika prednost jer je daleko manja vjerojatnost da će doći do prevelikog zasićenja ulja u prostoriji.

Istovremeno ovaj difuzer blago vlaži zrak, što je dobro tijekom zime kada je zbog grijanja zrak u većini slučajeva suh.

Ovaj difuzer je idealan za korištenje ako imate bebu- pogledaj upotrebu eteričnih ulja kod beba.

Nedostaci
Potrebno je koristiti destiliranu vodu uz eterična ulja i svakodnevno puniti difuzer. Teže je aromatizirati veće prostorije. Tijekom cjelodnevnog korištenja potrebno je obnavljati eterična ulja, čak i ako ima još vode u difuzeru.

Važno za oba difuzera: ne smiju se samostalno koristiti vrlo gusta ulja (pačuli, vetiver, nard…)– uvijek ih prije pomiješajte s uljima koja nisu toliko viskozna.

Koja eterična ulja koristiti u difuzeru tijekom zime

Od cijele sile eteričnih ulja koja su dobra za dišni sustav i dezinfekciju prostorija, postavlja se pitanje koja zapravo koristiti u difuzeru, naročito kada imate malu djecu.
Prvo je problem odabrati između ravensare, eukaliptusa radiate i niaulija– ulja koja dobro djeluju protiv virusa. Zatim je tu čajevac, kajeput, eukaliptus globulus, saro, ružmarin cineol i verbenon, ružino drvo, bor, jela, pa još i manje korištena ulja smriče, smreke, eukaliptusa smithii, puzajućeg miloduha, iarija, inule, kunzee… U cijelom tom bogatstvu prirodnih lijekova, ako ste početnik, najbolje je držati se osnova.

U difuzeru tijekom zime i zimskih dišnih tegoba možete koristiti samo jedno ulje. Tako je najjednostavnije, no svakako je daleko bolje koristiti sinergiju nekoliko ulja pomalo različitog djelovanja. Također, korištenje različitih ulja je bolja taktika kod sprječavanja i olakšavanja dišnih poteškoća, nego ograničiti se samo na jedno.

Ulja koja možete samostalno koristiti u difuzeru (a ugodno mirišu) su ravensara, eukaliptus radiata, kajeput, saro…

Eukaliptus radiata ekspektorans

Samostalno nemojte nikada koristiti ulja jakog djelovanja i mirisa poput cimetovca, klinčićevca, timijana timola, mravinca (origana). Ta ulja se eventualno mogu dodati drugim eteričnim uljima (u omjeru od otprilike par kapi na 10 ml nekog blažeg ulja), a njihovo korištenje čak i u takvom razblaženom obliku treba biti uz veliki oprez, jer mogu nadražiti dišne puteve.

Mješavine eteričnih ulja za difuzer

Cilj eteričnih ulja koja koristite u difuzeru je protuvirusno i antibakterijsko djelovanje, eventualni ekspektorirajući i mukolitički učinak (razrjeđivanje sluzi u dišnom sustavu i poticanje njenog izbacivanja), te općenito dezinfekcijsko djelovanje za čišćenje zraka u prostorijama. S eteričnim uljima se mogu napraviti odlične mješavine, od kojih neke od njih imaju sva ta svojstva, dok istovremeno šire ugodan miris.

Slijedi nekoliko formulacija za sinergije eteričnih ulja koje se mogu koristiti u difuzeru.

Mješavina osvježavajući limun
 • 6 ml eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata)
 • 4 ml limun (Citrus limonum)

Citrusna dezinfekcija prostora, uz protuvirusno djelovanje eukaliptusa.

Mješavina citrusna ravensara
 • 5 ml ravensara (Cinnam. camphora ct cineole)
 • 4 ml grejp (Citrus paradisi)

  Snažno protuvirusno djelovanje, uz umirujući mirisni grejp.

Mješavina eukaliptus mix
 • 5 ml eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata)
 • 2 ml eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus)
 • 3 ml limeta (Citrus aurantifolia)

Protuvirusno i antibakterijsko djelovanje, oplemenjeno mirisom limete.

Mješavina cineol-verbenon
 • 6 ml niauli (Melaleuca quinq. cineolifera)
 • 2 ml ružmarin verbenon (Rosmarinus off. ct verbenone)
 • 2 ml ružmarin cineol (Rosmarinus officinalis ct cineole)

Jača organizam i njegove obrambene mehanizme, djeluje mukolitički.

Mješavina sve u jednom
 • 2 ml čajevac (Melaleuca alternifolia)
 • 2 ml ravensara (Cinnamomum camphora ct 1,8-cineole)
 • 1 ml ružmarin verbenon (Rosmarinus officinalis ct verbenone)
 • 2 ml bor (Pinus sylvestri)
 • 3 ml limun (Citrus limonum)

Kombinacija ulja koja djeluje protiv virusa i bakterija, razrjeđuje sluz, potiče iskašljavanje, olakšava disanje i pročišćava prostorije.

Eterična ulja za bebe

Logično je da želimo iskoristiti ljekovitost eteričnih ulja i za bebice, koje znaju biti sklone dišnim tegobama, o začepljenim nosićima da ne pričam. Vrlo me često mlade mame pitaju smiju li koristiti eterična ulja u difuzeru, u prostorijama gdje boravi beba.

Odgovor na to pitanje je i da i ne 🙂

Eterična ulja se mogu koristiti u difuzeru kada imate bebu, ali uz dodatne mjere opreza i predostrožnosti. Količina eteričnih ulja koja ćete raspršivati je daleko manja nego inače.

Pročišćavanije zraka eteričnim uljima

Želite li samo učinak pročišćavanja zraka, tada dobro prozračite prostoriju dok beba nije u njoj i uključite difuzer na nekoliko minuta.
Koristite li difuzer koji raspršuje samo eterična ulja, onda to neka zaista bude samo 2-3 minute, na najmanjoj jačini difuzera. U slučaju difuzera koji raspršuje i vodu (ultrazvučni difuzeri), tada to može biti i malo dulje, ali nemojte stavljati 10-15 kapi koliko je uobičajeno, nego otprilike 5 kapi eteričnih ulja.
Nakon toga isključite difuzer.

Za pročišćavanje zraka u prostorijama u kojima boravi beba možete koristiti eterično ulje limuna, ravensare, eukaliptusa radiate ili kajeputa.

Ako je beba bolesna (kašlje, začepljen nosić…) bilo bi dobro pojačati doze eteričnih ulja, no bebe, bez obzira koliko dobro reagiraju na aromaterapiju, znaju biti i osjetljive, pa ipak takav pristup ne bih preporučila ukoliko niste iskusni u aromaterapiji i doziranju eteričnih ulja.
U tom slučaju i dalje prakticirajte pročišćavanje zraka kako sam opisala, a za same „inhalacije“ iskoristite ljekovitost hidrolata.

Hidrolati u difuzeru za bebe

Hidrolate možete koristiti samo ako imate ultrazvučni difuzer, u koji inače ide voda. U posudu za vodu ćete uliti željeni hidrolat, bez dodatka eteričnih ulja, i takav difuzer ćete koristiti u sobi u kojoj boravi beba. Opet, nije dobro pretjerivati, pa pustite da difuzer radi 10-15 minuta, ne više od toga.

Hidrolate ćete birati analogno eteričnim uljima: čempres, mirta, bor, ravensara, ružmarin verbenon, čajevac Za razliku od eteričnih ulja koja bi bila daleko presnažna za bebe, od hidrolata možete koristiti i paprenu metvicu, eukaliptus globulus, lovor, timijan linalol.

U kontekstu korištenja hidrolata u difuzeru, htjela bih spomenuti i jedan poseban, a to je inula (Inula graveolens). Eterično ulje inule je daleko najbolji mogući mukolitik u aromaterapiji (razrjeđuje sluz), no ulje je skupo, pa je odlična zamjena pripadajući hidrolat.

Inula je najbolji mukolitik u aromaterapiji.

Inula najbolji mukolitik u aromaterapiji

Zato, iskoristite blagodati hidrolata: ljekoviti su, a dovoljno blagi da se mogu bez straha primjenjivati kod beba.

Prema želji, možete unaprijed pomiješati hidrolate u tamnoj staklenoj ili plastičnoj bočici i imati spremnu mješavinu koju ćete koristiti u difuzeru.

Mješavina hidrolata za difuzer
 • 20 ml hidrolat čajevac (Melaleuca alternifolia)
 • 20 ml hidrolat ravensara (Cinnamomum camphora ct 1,8-cineole)
 • 10 ml inula (Inula graveolens)

U zaključku, eterična ulja su izuzetno vrijedan saveznik tijekom zime i svih popratnih dišnih tegoba. Njihovo korištenje u difuzeru pročišćava zrak i blagotvorno djeluje na ljudski organizam. Dovoljno je nabaviti nekolicinu eteričnih ulja koje onda možete kombinirati na različite načine. Kod male djece potreban je veći oprez, a kod beba se eterična ulja mogu zamijeniti hidrolatima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *