Eterična ulja

Kako koristiti eterično ulje limuna

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Limun je mediteranska biljka koja je odavno čuvena po svojem utjecaju na ljudsko zdravlje. U davna vremena limunom se borilo protiv skorbuti na dugim putovanjima brodom. U današnje vrijeme svi znamo da limun odličan izvor vitamina C i obilato ga koristimo kod raznih bolesti, u čaju ili samog.

Sok i korica limuna se koristi u kulinarstvu, a ne smijemo zaboraviti niti njegovu nemalu ulogu u ekološkom i prirodnom čišćenju. 

Eterično ulje limuna se dobiva hladnim prešanjem kore ploda (usplođa). Kada režete limun možete osjetiti karakterističan miris koji dolazi iz kore ploda- to je eterično ulje koje se tamo nalazi.

Limun je jedno od najsvestranijih eteričnih ulja i svi aromaterapijski entuzijasti ga sigurno imaju stalno u zalihama. Koristi se za pročišćavanje i osvježavanje zraka u prostorijama, kod lomljivih kapilara proširenih vena, za tretman protiv celulita, pa kod masne kože i krhkih noktiju.
Limun je i jedno od eteričnih ulja koje se uzima oralno za čišćenje jetre. Uz sve to, eterično ulje limuna možete koristiti u kuhanju– odlično je kao zamjena za koricu limuna u kolačima.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Pročišćavanje i osvježavanje zraka

Limun ima poznati, osvježavajući miris i djeca ga obožavaju. Do sada još nisam upoznala osobu kojoj se ne sviđa miris eteričnog ulja limuna ili grejpa.
Zbog njegovih antiseptičkih svojstava limun je odličan način čišćenja zraka tijekom sezone zimskih bolesti. Tada ga je dobro upotrebljavati uz još neka eterična ulja, na primjer uz čajevac i eukaliptus radiatu. Dobra mješavina bi bila 3 kapi eukaliptusa radiate, 3 kapi čajevca i 4 kapi limuna.

Najbolji način raspršivanja eteričnih ulja je pomoću difuzera koji rade na hladno ili spreja na bazi alkohola i eteričnih ulja. Limun, uz svoje antiseptičko djelovanje, također i pomaže kod gubitka energije i umora, bez da previše stimulira. Uz spomenuti grejp, idealno je ulje za aromatiziranje radnog prostora.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Kapilari, vene, celulit

Ulje limuna u kombinaciji s ostalim uljima sličnog djelovanja sprječava pucanje kapilara. Dobar je dodatak, iz istog razloga, i svim mješavinama koje se koriste kod proširenih vena. Uz to, svakako se treba koristiti i u aromaterapeutskoj mješavini protiv celulita.
U slučaju kapilara, limun se može koristiti samostalno, razrijeđen u biljnom ulju (iako je uvijek bolje upotpuniti mješavinu i s ostalim uljima), dok za vene i celulit je ipak samo jedan od mnogih sastojaka.

Krhki nokti

Krhki i tanki nokti koji vole pucati se mogu njegovati jednostavnom mješavinom: na 10ml biljnog ulja (badem, pracaxi ili shea maslac ako želite da bude kao balzam) dodajte 10 kapi eteričnog ulja limuna. Gotovu mješavinu utrljajte jednom dnevno (po mogućnosti i češće) na nokte, posebno masirajući svaki nokat. Nakon nekog vremena, nokti će postati čvršći i sjajniji.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Njega kože

Eterično ulje limuna, osim što učvršćuje kapilare i poboljšava cirkulaciju, dobro djeluje i na masnu i problematičnu kožu,a može se koristiti i kod herpesa, čireva i hiperpigmentacije.

Ulja za njegu tijela s eteričnim uljem limuna podižu energiju, osvježavaju i imaju vrlo ugodan miris. Limun je i standardno ulje u pravoj aromaterapeutskoj formulaciji za ulje protiv celulita.

Obzirom da je ulje limuna fototoksično, treba biti oprezan. Svakako bi trebalo izbjegavati izlaganje sunce netom nakon nanošenja mješavine, a u udio ulja limuna ne bi trebao prelaziti 2%.

Čišćenje jetre i usporena probava

Limun je odličan čistač jetre, a isto tako i poboljšava probavu i regulira metabolizam. U tu svrhu eterično ulje se uzima oralno.
Prije nego što se odlučite na oralnu terapiju eteričnim uljima, pitajte me za savjet.

Kapsule limuna za čišćenje jetre

Kuhanje

Eterično ulje limuna može zamijeniti ribanu koricu limuna kod pripravljanja slastica, kod slanih jela za egzotičan dodir, te za aromatiziranje začinskog ulja. Kod kuhanja važno je samo se pridržavati dva pravila: uvijek koristiti kvalitetna ulja i paziti na doziranje (ovdje apsolutno vrijedi pravilo „manje je više“).
Uz eterično ulje, ne zaboravite i vrijednost limunovog soka. Svakodnevna konzumacija limunovog soka u vodi poboljšava probavu, podiže imunitet i alkalizira organizam.

Energetski i emocionalni aspekt eteričnog ulja limuna

Ulje limuna dolazi od ploda Sunca i predstavlja malo dijete puno žara, sretno što može iskusiti život. Limun oživljava, budi unutarnji optimizam i istinsko veselje.
Energetski, limun pročišćava i trenutno transformira negativne vibracije.
Limun je dobro koristiti kada smo u problemima i ne znamo kako izaći iz njih- ulje nas potiče na akciju. U slučaju mentalnog i emocionalnog zamora, limun jača koncentraciju. Uz sve, limun pomaže kod komunikacije- stimulira nas da budemo otvoreniji prema drugima i da naše izražavanje bude kvalitetnije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *