Eterična ulja

Grami, mililitri, kapi- kako mjeriti eterična ulja?

Kako mjeriti eterična ulja

Svima je dobro poznata činjenica da su eterična ulja kemikalije koje mogu biti opasne kada se nanose na kožu. Fototoksičnost, iritacija, alergijske reakcije…sve su to posljedice nepažljivog korištenja eteričnih ulja. Takve reakcije se mogu dogoditi iz nekoliko razloga: krivo odabrana ulja, prečesto korištenje ili prevelike doze eteričnih ulja u mješavinama.

Prije nego što se upustite u vlastitu izradu aromaterapeutskih proizvoda koji sadrže eterična ulja, trebate znati da li se formulacija koju koristite mjeri u gramima ili kapima/mililitrima.

Najprecizniji način je naravno u gramima. Mililitri su također vrlo precizni, ali pomalo nepraktični- kako ćete dozirati 0,05 mililitara?
Mjerenje u kapima je najneprecizniji način i svi koji koriste gotove formulacije trebaju biti toga svjesni.

Najprecizniji način mjerenja eteričnih ulja je u gramima.

Omjeri gram- mililitar

Jedan gram eteričnih ulja nije isto kao i jedan mililitar. Vrlo jednostavan razlog je gustoća eteričnih ulja.
Na primjer, voda ima gustoću 0,997 g/ml, pa uzimamo da je to zapravo 1 g/ml i da je 1 gram vode jednak 1 mililitru vode. No, eterična ulja kao prvo imaju različite gustoće, a još kada se uzme u obzir da gustoća može varirati ovisno o usjevu, tada vam je jasno da grami i mililitri nikako ne mogu biti jednaki.

Gustoća eteričnih ulja se kreće od otprilike 0,7 g/ml pa do 0,95 g/ml. Recimo da uzmemo neki prosjek (prvi korak u netočnosti izračuna!) i računamo da je gustoća eteričnih ulja 0,825 g/ml. To znači da 1 mililitar eteričnog ulja iznosi otprilike 0,825 grama.

Trebamo uzeti u obzir i gustoću biljnih ulja, koja također varira. Radi jednostavnosti, opet ćemo uzeti prosjek i računati da je 1 mililitar biljnog ulja 0,9 grama.

Dakle, ako koristimo 1% eteričnog ulja u nekoj mješavini, nije isto da li smatramo da je to 1 mililitar ili 1 gram.

Računica:
Formulacija u postocima za 100ml/g
 • 1% eteričnog ulja
 • 99% biljnog ulja
Formulacija u gramima 100g
 • 1 gram eteričnog ulja
 • 99 grama biljnog ulja
Formulacija u mililitrima 100ml
 • 1 mililitar eteričnog ulja (0,825 grama)
 • 99 mililitara biljnog ulja (89,1 grama)

Ako zadnju formulaciju (u mililitrima) želimo usporediti s formulacijom u gramima, tako da imamo istu količinu eteričnog ulja, tada ona glasi:

 • 1 gram eteričnog ulja
 • 108 grama biljnog ulja.

Zaključak: kako postotke pretvaramo u mililitre, u usporedbi s gramima, dobivamo mješavinu u kojoj je 1 gram eteričnog ulja je razrijeđen u 9 grama više biljnog ulja.

Znači, ovisno računamo li formulaciju danu u postocima u gramima ili mililitrima, dobit ćemo različite koncentracije eteričnih ulja.

Omjeri gram- kapi

U većini slučajeva, formulacije odnosno recepture za aromaterapijske entuzijaste i laike se računaju u kapima. To možda samo po sebi nije veliki problem, ne nesporazumi nastaju kada se formulacije pišu u postocima, a ne naglasi se treba li se računati u gramima ili kapima.

U većini literature može se pronaći informacija da 1 mililitar eteričnog ulja sadrži otprilike 20 kapi, te se pomoću takvog omjera računaju količine sastojaka u pripravcima. Ta informacija, iako korisna kada je onaj koji piše formulaciju svjestan svih omjera, pa se tome i prilagođuje, je potpuno netočna.

Ako uzmemo prosjek gustoće eteričnog ulja 0,825 g/ml, te činjenicu da jedna kap eteričnog ulja može težiti između 0,02 i 0,03 grama, lako možemo izračunati da broj kapi u jednom mililitru eteričnih ulja se može kretati od 27 pa sve do iznad 40 kapi- opet ovisi o gustoći, ali i veličini kapi koje ulje formira, ovisno o vlastitoj viskoznosti i obliku i veličini kapalice (međučepa na boci).

Kao i u slučaju primjera gram- mililitar, kreće računica za omjere gram- kapi.

Možda će vas iznenaditi koliki je veliki korak pogreške kada se koristi paradigma 1ml= 20 kapi.

Računica:
Formulacija u postocima za 100ml/g
 • 1% eteričnog ulja
 • 99% biljnog ulja
Formulacija u gramima 100g
 • 1 gram eteričnog ulja
 • 99 grama biljnog ulja
Formulacija u mililitrima koje pretvaramo u kapi
 • 1 mililitar eteričnog ulja (20 kapi)
 • 99 mililitara biljnog ulja (1980 kapi)

Dakle, ako sve računamo u kapima, računajući da mililitar sadrži 20 kapi, tada ćemo staviti 20 kapi eteričnog ulja i bocu nadopuniti do 100ml.
No ako iz nekog razloga želimo računati u gramima, stavit ćemo 1 gram, koji je zapravo između 28 i 42 kapi.

Razlika između 20 i 42 kapi je poprilična.

I što će se dogoditi? Ako je formulacija namijenjena da se računa u gramima, a vi ste računali u kapima, tada ćete dobiti premalu koncentraciju eteričnog ulja i postoji mogućnost da ćete se razočarati s djelovanjem pripravka.

No, ako je formulacija namijenjena da se računa u kapima, i to na način da 1 mililitar sadrži 20 kapi, tada možete napraviti čak i duplu koncentraciju eteričnih ulja i riskirati alergije, oštećenja, iritacije, crvenilo, pečenje…i općenito novo razvijeni strah od eteričnih ulja.

Zato, uvijek budite oprezni kada vidite formulacije tj. recepte za pripravke koji su izraženi samo u postocima. Pitajte se na što je autor/ica mislio/la: grame, kapi ili mililitre. Ako kapi, tada koliko kapi autor/ica „stavlja“ u jedan mililitar.

Naravno, potpuno je u redu ako naiđete na formulaciju koja glasi, na primjer:

 • x kapi eterično ulje 1
 • y kapi eterično ulje 2
 • .
 • .
 • xy mililitara biljno ulje (ili do xy mililitara biljno ulje)

Tada slobodno uzmite u obzir da autor/ica formulacije zna točno koja koncentracija eteričnih ulja treba biti u mješavini da bi ona bila učinkovita a bezopasna, te da je formulaciju izrazio/la u kapima radi jednostavnosti izrade.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *