Dišni sustav

Kako napraviti 2u1 balzam protiv kašlja

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Od kada sam počela izrađivati aromaterapeutske pripravke za njegu i zdravlje, uvijek sam ciljala na proizvode koji imaju višestruko djelovanje.

Tako se u mojoj kupaonici nalaze mnogi multifunkcionalni proizvodi: dezodorans koji istovremeno i podiže imunitet, ulja za tijelo nakon tuširanja koja umiruju ili stimuliraju, ovisno o situaciji. Tu je zatim i sprej za kosu koji mi pomaže raščešljati moju tanku i često zapetljanu kosu, a istovremeno potiče njen rast. Vodica za usta koja osvježava dah i istovremeno njeguje desne. Parfem koji, uz ugodan miris, umiruje ili daje energiju, a čak i djeluje protiv glavobolje i diže tlak.

Od svih tih pripravaka ispričat ću vam kako napraviti jedan koji je nezaobilazan tijekom zime. Čim malo zahladi i počnu se širiti razne dišne infekcije, bez obzira koliko nam je dobar imunitet, često dolazi do kašlja ili prehlade.
To je jedan dio problema, a drugi se odnosi na suhu kožu uzrokovanu hladnim vremenom, grijanjem i slojevima odjeće koju nosimo. Suha koža se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela: licu, vratu, rukama…a jedan dio tijela koji često zanemarujemo i počinjemo primjećivati tek kada dođe vrijeme sandala su naša stopala.

Kombinacija ova dva problema ima vrlo jednostavno rješenje u obliku balzama protiv kašlja koji se nanosi na stopala. Naime, eterična ulja kojima ciljano djelujemo na donje dišne organe se, uz nanošenje na prsa i leđa, također nanose i na stopala. Balzam se može izraditi od jednog od najhranjivijih maslaca:  shea maslaca, koji odlično njeguje suhu i raspucalu kožu.

Zato, kada napravite balzam na bazi shea maslaca i eteričnih ulja koji ćete svakodnevno nanositi na stopala rješavate dvije stvari odjednom: eteričnim uljima djelujete protiv kašlja, podižete imunitet i općenito stvarate zaštitu od ozbiljnijih dišnih poteškoća, a shea maslacem istovremeno njegujete kožu stopala, i ona postaje mekana, zdrava i mirisna.
Ako još pri nanošenju balzama uključite i kratku masažu (koja može trajati doslovce jednu minutu za svako stopalo), onda stimulacijom refleksoloških točaka na stopalima pomažete svakom organu u tijelu.

Prirodna kozmetika, aromaterapija, fitoterapija, eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, maslaci, predavanja, radionice, seminari, edukacija

Koja eterična ulja odabrati za ovakav balzam? Izbor je zaista veliki i možete birati između protuvirusne ravensare, niaulija ili eukaliptusa radiate, antibakterijskog čajevca (koji će, uz dodatak palmarose, imati i učinak sprječavanja nastanka gljivica), blagog ali učinkovitog kajeputa, svestranog sara, čempresa koji zaustavlja kašalj… Ima još puno ulja koja se mogu koristiti, na vam je da odlučite što vam treba ove zime.

Moj izbor je eterično ulje ravensare koja djeluje protiv virusa i istovremeno podiže imunitet i eukaliptusa globulusa koji ciljano djeluje na pluća. Napraviti sâm balzam je jednostavno, trebaju vam, naravno, shea maslac, eterična ulja, kuhinjska vaga (korak 1 gram), posudica u kojoj ćete sve izmiješati i lončić u kojem ćete držati balzam.

Shea maslac treba biti na sobnoj temperaturi kako bi se dobro izmiješao. U posudicu za miješanje dodajte:

6 grama shea maslaca
40 kapi eteričnog ulja ravensare
40 kapi eteričnog ulja eukaliptusa globulusa.

Maslac i eterična ulja dobro izmiješajte žličicom, pazeći da probate izgnječiti i sva zrnca u maslacu. Nastane vrlo mekan i mirisan balzam. Gotovu mješavinu prebacite u lončić i čuvajte na hladnom i suhom mjestu.

Takav balzam koristite svakodnevno, nakon tuširanja. Uvijek nanosite u tankom sloju, nije potrebno koristiti velike količine ovog balzama.

U slučaju da ste bolesni, balzam možete nanositi na stopala i nekoliko puta dnevno.

Uzmite u obzir da je koncentracija eteričnih ulja u ovom balzamu dosta visoka, pa ga obavezno koristite s oprezom. On je namijenjen isključivo za odrasle, inače zdrave osobe, nikako za malu djecu, trudnice ili dojilje.

Nikada ne zaboravite da su eterična ulja kemikalije. Prije korištenja svakog novog pripravka napravite mali kožni test tako da nanesete vrlo malu količinu pripravka na kožu i pričekate neko vrijeme (i do 24 sata) i promatrate da li su nastale kakve kožne reakcije. To naročito vrijedi za osobe koje već imaju povijest alergijskih reakcija.
Eterična ulja mogu biti izrazito korisna kod raznih stanja, ali ne smijemo ih shvaćati olako.

Nadam se da ćete se okušati u izradi vlastitog multifunkcionalnog balzama za stopala i dočekati proljeće u zdravlju… i s mekanim njegovanim stopalima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *