Dišni sustav

Kako koristiti eterična ulja kod začepljenog nosa kod djece

Ravensara za začepljen nos

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na portalu Naturala, 2015. godine, kao odgovor na pitanje čitateljici u kolumni ‘Pitaj stručnjaka’.

Pitanje:
Imam sina od pet godina kojega, u zadnje vrijeme, muči šmrkav nosić, a primijetila sam i da malo teže diše. Željela bih izbjeći kapi koje mu je prepisala pedijatrica pa me zanima koja eterična ulja smijem koristiti. Čitala sam da je ravensara dobra za infekcije dišnih puteva, možete mi reći na koji način i u kojim omjerima je najbolje koristiti eterično ulje ravensare kod djece te može li pomoći kod začepljenog nosića?

Mislim da je divno što želite koristiti aromaterapiju za svoje dijete. Kod primjene za poteškoće dišnih puteva eterična ulja zaista daju izvanredne rezultate pa mislim da ćete biti vrlo zadovoljni što ste odlučili za ovakvu vrstu terapije.

Eterično ulje ravensare kod dječjih dišnih poteškoća je odličan izbor. U slučaju gornjeg dišnog sustava (drugim riječima, šmrkavih nosića) možda bih prvo posegnula za eukaliptusom radiatom, ali ako ste već nabavili ravensaru i ona će biti dobro rješenje.
Kada već spominjem druga ulja, voljela bih naglasiti da ima mnogo eteričnih ulja koja djeluju povoljno na kašalj, prehlade, viroze i ostale probleme na koje nailazimo tijekom hladnijeg vremena. Samo kao informacija, to su ulja čajevca, kajeputa, niaulija, sara, ružmarina cineola i verbenona, drva ho…popis se nastavlja dalje.

Najjednostavnije korištenje eteričnih ulja o ovom slučaju je putem inhalacija. Učinkovit način inhalacija je pomoću difuzera, s napomenom da to svakako trebaju biti difuzeri koji ne zagrijavaju ulja (ona klasična „mirisna lampica“ u koju se stavlja lučica nije nikako dobro rješenje). Važno je da raspršena eterična ulja ulaze u dišni sustav nepromijenjena. Koristite difuzer svakodnevno, neka prostorije u kojima boravi vaše dijete budu ispunjene eteričnim uljima. Naravno, trebate paziti da ne dođe do prevelikog zasićenja ulja u prostoriji – ako to osjetite, onda jednostavno prozračite prostoriju.

Eterično ulje ravensare

Kod beba i male djece, odlično rješenje je korištenje hidrolata u difuzeru. Više o tom načinu terapije pročitajte u tekstu Koja eterična ulja koristiti u difuzeru tijekom zime.

Drugi način je „klasična“ inhalacija pomoću tople vode, kakvu su naše bake i majke primjenjivale (ali pomalo promijenjena verzija). Zagrijte vodu do vrenja, pričekajte trenutak-dva kako ne biste kapali eterična ulja u kipuću vodu, kapnite jednu kap eteričnog ulja u vodu i neka se dijete nagne nad posudu i udiše paru jednu do dvije minute. Nije potrebno prekrivati glavu ručnikom. Zatim dodajte još jednu kap eteričnog ulja i neka inhalacija potraje još minutu-dvije. Takvu inhalaciju primjenjujte tri puta dnevno.

Inhaliranje ravensarom za začepljen nos

Uz inhalacije, možete primjenjivati i uljnu mješavinu s eteričnim uljima koja se nanosi na čelo. Takvu mješavinu je vrlo jednostavno napraviti, pa vjerujem, čak i ako niste nikada radili aromaterapeutske pripravke, da nećete imati problema s izradom.

U tamnu staklenu bočicu nakapajte 7-8 kapi eteričnog ulja (znači ravensaru ako je već imate, ili eukaliptus radiata) i napunite bočicu do vrha nekim biljnim uljem. To može biti bilo koje nerafinirano biljno ulje koje eventualno imate u svojoj kuhinji (na primjer suncokretovo ulje), ili ako želite, možete nabaviti ulje koje se brzo upija u kožu poput makadamije, krastavca ili lubenice. Bočicu zatvorite čepom i promućkajte. Mješavina je gotova. Takvu mješavinu nanosite u tankom sloju na čelu (uz oprez da ne dospije u oči) 3-4 puta dnevno.

Još jedna velika pomoć kod začepljenog nosa su kapi za nos na bazi hidrolata. Za izradu takvih kapi trebat će vam precizna vaga (s korakom od 0,01 gram). Hidrolati koji se koriste za kapi su čajevac, eukaliptus globulus, inula, ravensara, čempres, ružmarin verbenon ili bor.
Prema nekim autorima, hidrolati se mogu direktno ušmrkavati u nos. No, smatram da je daleko sigurnija praksa da se oni prvo izotoniziraju natrij-kloridom. Dodaje se 0,09 grama natrij-klorida na 10ml hidrolata.

Još je jedna vrsta prirodnih biljnih kapi za nos, za čiju izradu ne treba posebna oprema, su kapi od korijena bijelog sljeza. Jednu jušnu žlicu korijena bijelog sljeza prelijte s 100ml mlake vode (ne vruće), poklopite i ostavite da se macerira na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Procijedite i koristite kao kapi za nos.

Važno je da budete uporni i dosljedni kod svih navedenih terapija– sigurna sam da rezultat neće izostati.

Možda će vas zanimati i dodatni tekstovi o dišnom sustavu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *