Dišni sustav

Eterična ulja i čajevi kod gripe

Eterična ulja i čajevi protiv gripe

Povišena temperatura, bolovi u mišićima, opći umor i malaksalost, kašalj i bolovi u prsima, grlu, glavobolja – kada obolite od gripe, tih nekoliko dana koliko traje infekcija nisu nimalo ugodni. Gripa je vrlo zarazna bolest i jednom kada se infekcija krene širiti, svatko kome imunitet nije baš najjači može podleći ovoj bolesti.

U izboru eteričnih ulja ima ih nekoliko koji djeluju izrazito protuvirusno, a veliki je izbor onih koji su općenito antiinfektivni. Preporučujem da iskoristite moćno djelovanje ulja kako biste se zaštitili od virusnih infekcija i ovu zimu proveli u potpunom zdravlju.

Zdrav životni stil- najbolja zaštita od bolesti

Znam da sve to znate, no moram ponoviti osnove. Ako ćete se brinuti o sebi organizam će biti snažan i moći će se obraniti od većine patogenih organizama. Zato:

 • Pazite na prehranu, svaki dan pojedite barem nešto voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova. Prednost daje uvijek i nerafiniranim biljnim uljima.
 • Dodaci prehrani uvijek dobro dođu, čak i ako se hranite zdravo. Preferiram spirulinu svakodnevno a beta glukan i ehinaceju kada imam osjećaj da me nešto „hvata“.
 • Ispijanje dovoljno tekućine je uvijek imperativ zdravlja. Tijekom zime popijte svaki dan barem tri šalice toplog, nezaslađenog čaja. Preporuka čajeva se nalazi dalje u tekstu.
 • Dovoljno se odmarajte kako bi tijelo moglo biti u formi da se obrani od patogenih organizama. Na vrijeme spavati!
 • Tmurni i hladni dani nas pozivaju na ušuškavanje ispod tople dekice, no svakodnevna rekreacija je zaista važna. Ako već niste tip koji će trčati, klizati se, sanjkati i slično, barem se svakodnevno žustro prošećite pola sata. Ne samo da je zdravo za organizam, nego i za psihu.
 • Nemojte biti pod stresom 😊 Lako reći, puno puno teže ostvariti. Ako osjećate da ste svakodnevno po stresom, obrambeni mehanizmi su na niskoj razini i podložni ste obolijevanju. Pokušajte si pomoći biljkama- pogledajte koje biljke djeluju protiv stresa.

Zaštita od gripe eteričnim uljima i hidrolatima u difuzeru

Kako biste se zaštitili od zaraze virusima, eterična ulja se koriste na dva jednostavna načina: u difuzeru i dermalno.

O korištenju difuzera sam pisala u tekstu gdje je objašnjeno koja eterična ulja koristiti tijekom zime.
Ulja koja djeluju snažno protuvirusno, a mogu se koristiti samostalno u difuzeru su:

Ravensara (Cinnamomum camphora cineoliferum) – ulje koje glasi kao najsnažnije protuvirusno sredstvo u aromaterapiji. Kaže se da joj niti jedan virus ne odlijeva. Istovremeno podiže imunitet i pomaže kod kašlja.

Eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata)- uz djelovanje protiv virusa, ovo ulje je izbor broj jedan kod sinusitisa. Ima vrlo ugodan miris, daleko blaži i slađi od poznatijeg eukaliptusa globulusa.

Niauli (Melaleuca quinquenervia cineolifera, Melaleuca quinquenervia viridiflora)– protuvirusno ulje koje jako dobro stimulira imunitet i jača organizam.

Uz ova tri ulja koju su najpoznatija protuvirusna ulja, kombinirajte i neka druga kako biste dobili sinergiju koja djeluje na više razina. Preporučujem čajevac, kajeput, ružmarin cineol, saro i ružino drvo.
Kod pročišćavanja zraka difuzerom, u mješavine je uvijek zgodno staviti citruse, kako biste dobili kombinaciju koja eliminira patogene organizme iz zraka, djeluje na imunitet i dišni sustav, a istovremeno podiže raspoloženje (što nam je svima potrebno tijekom zime) i ugodno miriši.

Primjer mješavina eteričnih ulja za difuzer
Sinergija protiv virusa 1
 • 3 ml ravensara
 • 3 ml eukaliptus radiata
 • 4 ml limun
Sinergija protiv virusa 3
 • 4 ml ravensara
 • 3 ml saro
 • 3 ml limeta
Sinergija protiv virusa 2
 • 3 ml niauli
 • 4 ml kajeput
 • 3 ml grejp
Sinergija protiv virusa 4
 • 3 ml ružino drvo
 • 2 ml eukaliptus radiata
 • 5 ml limun

Ako je mala beba u kući, tada možete razmisliti o korištenju hidrolata u difuzeru umjesto eteričnih ulja.

Korištenje hidrolata u ultrazvučnom difuzeru opisano je u tekstu Koja eterična ulja koristiti u difuzeru tijekom zime.

Hidrolati koje možete koristiti su čajevac, ravensara, eukaliptus globulus, čempres, inula, bor, ružmarin verbenon, timijan linalol, mirta cineol… Obzirom da su hidrolati daleko blaži od eteričnih ulja, možete se poigrati i dodati djelomično u mješavine i hidrolate cimetovca, lovora, paprene metvice, primorskog vriska.
Da ne bi bilo zabune, sada pričam o hidrolatima, ne o eteričnim uljima.

Primjer protuvirusnih mješavina hidrolata za ultrazvučni difuzer
Mješavina hidrolata 1
 • 20 ml hidrolat ravensara
 • 20 ml hidrolat eukaliptus globulus
 • 10 ml hidrolat timijan linalol
Mješavina hidrolata 2
 • 30 ml hidrolat ravensara
 • 15 ml hidrolat mirta cineol
 • 5 ml hidrolat primorski vrisak

Protuvirusne uljne mješavine koje se nanose na kožu

Uz pročišćavanje zraka eteričnim uljima pomoću difuzera, odlična navika je i svakodnevno korištenje uljnih mješavina ili balzama na koži.

Kod dermalnog nanošenja eteričnih ulja, mješavine se prema koncentraciji mogu podijeliti na one koje se nanose na cijelo tijelo, te one koje se nanose lokalno, na malim površinama.

Mješavine s visokom koncentracijom eteričnih ulja se nanose na stopala, prsa, gornji dio leđa, zapešća. Primjer kako napraviti balzam koji se nanosi na stopala možete pogledati u tekstu Kako napraviti 2u1 balzam protiv kašlja. Takav balzam se nanosi na stopala, a mala količina se može utrljati i na prsa ili zapešća.

Kada se uljne mješavine koriste za cijelo tijelo, koncentracija eteričnih ulja treba biti daleko manje od one u balzamu za stopala. Na primjer:

15 kapi ravensara
10 kapi drvo ho
5 kapi limun
do 50 ml biljno ulje badem

Biljna i eterična ulja ulijte u tamnu bočicu i promućkajte da se dobro izmiješa.

Ovakvu uljnu mješavinu možete koristiti svakodnevno, nakon tuširanja, za zaštitu od infekcija i istovremeno za njegu kože.

Ljekoviti biljni čajevi kod dišnih infekcija

Svakodnevno ispijanje biljnih čajeva je izuzetno zdrava navika. Kvalitetni čajevi pomažu kod podizanja imuniteta, poboljšavaju metabolizam, mogu regulirati krvi tlak i uravnotežiti hormone, potiču probavu i eliminaciju toksina iz organizma, a naravno djeluju povoljno i na dišni sustav.
Preporučuje se piti svakodnevno 3 šalice toplog čaja, po mogućnosti nezaslađenog ili s malo meda.

Veliki broj biljaka dobro djeluje na dišni sustav i obrambene mehanizme našeg organizma, nabrojat ću moje favorite.

Čajevi kod gripe viroze

Bazga i lipa – pospješuju znojenje, a osim za detoks, koriste se i kod prehlada s povišenom temperaturom.

Šipak – uglavnom se koristi za jačanje organizma i kod manjka C vitamina, povećava otpornost, sprječava prehladu i gripu.

Ivanje cvijeće (bročika) – glasi kao panaceja jer dobro djeluje na imunitet, a nema kontraindikacija i interakcija s drugim lijekovima, često je uspoređuju s ehinacejom.

Sljez (crni i cijeli) – umiruje nadražujući kašalj, razrjeđuje sluz u plućima.

Majčina dušica – Antiseptik i spazmolitik, djeluje na patogene organizme i istovremeno olakšava kašalj.

Islandski lišaj – olakšava suhi kašalj, jača organizam, djeluje antimikrobno i protuupalno.

Trputac – pomaže kod kašlja, koristi se i kod bronhitisa.

Timijan – snažan antiseptik, pomaže kod dišnih infekcija, dodaje se u manjoj količini uz ostale biljke u čaju.

Osim ispijanja čajeva, ljekovite biljke možete iskoristiti i za izradu prirodnog, biljnog sirupa. Kod izrade sirupa mogu se koristiti sve biljke koje sam ovdje navela, a recept i način izrade potražite u tekstu Kako napraviti biljni sirup za kašalj.

Kao što možete pretpostaviti, održavanje zdravlja i odolijevanje infekcijama zahtjeva svakodnevnu pažnju i posvećivanje vremena samome sebi. Logično i jest da oni koji odvajaju vrijeme za sebe su vitalniji, zdraviji i sretniji. To možete gledati kao praktičnu činjenicu (odvajam vrijeme da koristim eterična ulja i čajeva) ili kao spiritualnu teoriju (odvajam vrijeme za svoju dušu, meditaciju…).

Jedna stvar je sigurna- ako se potrudite svakodnevno biti u kontaktu s eteričnim uljima, bit ćete zdraviji i otporniji.

Napomena:
Eterična ulja uvijek koristite s oprezom. Sve uljne mješavine prvo testirajte na malom djeliću kože i pratite događaju li se neželjene reakcije tijekom 24-48 sata.
Naročito budite oprezni s malom djecom i bebama, trudnicama i dojiljama. Ako niste sigurni, pitajte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *